Srbija: U ponoć predizborna šutnja pred lokalne i pokrajinske izbore

U SRBIJI u četvrtak u ponoć počinje trodnevna predizborna šutnja uoči lokalnih i pokrajinskih izbora u Vojvodini u nedjelju, koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mjesta u 20 sati.

Građani Srbije u nedjelju će birati zastupnike u općunskim skupštinama i predsjednike općina odnosno gradonačelnike s mandatom od četiri godine.

Izbori se održavaju po proporcionalnom modelu, s izbornim pragom od tri posto, dok se gradonačelnici i predsjednici općina biraju po većinskom modelu u dva kruga.

Pokrajinski izbori u Vojvodini održavaju se po kombiniranom izbornom sustavu - polovica zastupnika (od ukupno 120) u vojvođanskoj Skupštini birat će se po većinskom, a polovica po proporcionalnom sustavu, s izbornim pragom od pet posto. Cijela Vojvodina jedna je izborna jedinica, u kojoj ima milijun i 600 tisuća birača.

Kad je o manjinama riječ, njihove liste sudjeluju u raspodjeli mandata i ako osvoje manje od pet posto glasova, ali najmanje bar onoliko koliko je potrebno za izbor jednog zastupnika, što je po procjeni 15-20 tisuća glasova.

Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), nevladina organizacija specijalizirana za praćenje izbora, prve će procjene rezultata lokalnih i pokrajinskih izbora priopćiti u nedjelju oko 22 sata.

Prema svim najnovijim predizbornim istraživanjima, mrtva trka na lokalnim izborima vodit će se između Demokratske stranke, srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i Srpske radikalne stranke, haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Pročitajte više