Srbija za vikend ide u djelomični lockdown

Ilustracija Foto: EPA

Medicinski dio Kriznog stožera srbijanske vlade za borbu protiv covida-19 zatražio je u petak oštrije mjere za suzbijanje koronavirusa, napose nekontrolirano okupljanje u kafićima, rekao je član toga tijela pošto je ponovno potvrđeno više od 4.000 novooboljelih.

Krizni stožer se od tri moguće varijante odlučio za srednju, prema kojoj će Srbija ovog vikenda biti djelomično "zaključana", javlja Blic.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr. Predrag Kon obratio se javnosti i iznio nova pravila i radna vremena objekata za vikend.

"Dugotrajno zatvaranje teško da je opcija za Srbiju, ali je nemoguće ne reagirati na ovakvo povećanje virusa", rekao je Kon.

Prema odluci Kriznog stožera, od subote u 12 sati do ponedjeljka u 6 svi kafići će biti zatvoreni. Radit će cvjećarnice, prehrambene trgovine, benzinske postaje, ljekarne i dostave hrane. Također, srednje škole će od ponedjeljka prijeći na online nastavu.

U subotu do 12 sati sve će raditi normalno, i trgovinski i ugostiteljski objekti.

Od 12 sati u subotu do 6 sati u ponedjeljak neće raditi kafići, restorani, knjižare, butici, šoping-centri, teretane i slično. U ponedjeljak se sve vraća kao što je bilo.

"Ova dva dana će imati neki efekt, ali on neće biti dovoljan"

Dr. Kon je rekao da je nova sjednica Kriznog stožera zakazana za utorak, kada će se razmotriti efekti koje su dale nove mjere.

"U ponedjeljak nemamo nikakve nove mjere. Mislim da će ova dva dana imati neki efekt, ali on neće biti dovoljan. Ovo je neka crvena linija koju smo mi prihvatili", rekao je.

Govoreći o cijepljenju dr. Kon je rekao da će u narednom periodu biti poziva građanima da se cijepe.

"Nema razloga da bilo što zaustavi cijepljenje. Cijepljenje je najdjelotvornija mjera za sada, djelotvornija od zatvaranja. Pozivam sve da se prijave. Imunitet koji se dobiva cjepivom je veći vjerojatno i dugotrajniji nego onaj poslije preležane bolesti", naglasio je Kon.

"Medicinsko osoblje je na rubu snaga"

Srbijanske zdravstvene vlasti prijavile su u petak još 17 smrtnih ishoda covida 19, te 4.071 novu zarazu među 15.774 testirana uzorka.

Na covid odjelima bolnica diljem Srbije i dalje je više od 4000 pacijenata, a medicinsko osoblje na rubu je snaga i ovo predugo traje, upozorio je dr. Tiodorović.

Poslije današnjeg sastanka s ravnateljima covid bolnica stanje je ocijenjeno "dramatičnim" i najavljeno je otvaranje dodatnih covid odjela.

Dan uoči godišnjice kad je 6. ožujka 2020, službeno registriran prvi pacijent zaražen koronavirusom, Srbija poslije 3.018.254 testova statistički bilježi ukupno 478.878 potvrđenih slučajeva covida te 4.525 umrlih uz stopu smrtnosti od 0,94 posto.

U kampanji cijepljena, po kojima je Srbija među vodećih desetak zemalja u svijetu, a prva u regiji, do danas je do danas su upotrijebljene 1.613.682 doze cjepiva, u šta se ubraja i više od 592.900 građana koji su primili i drugu dozu. 

Pročitajte više