Srbija: Zahtjev za razdvajanje postupka protiv atentatora na Đinđića

SPECIJALNI tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala Jovan Prijić zatražit će u ponedjeljak, u nastavku suđenja, razdvajanje postupka za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića od postupka za ostala teška kaznena djela za koja se terete pripadnici kriminalnog "zemunskog klana", izjavila je u nedjelju Radiju B92 glasnogovornica Specijalnog suda za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu Maja Kovačević Tomić.

Razdvajanje postupka ubrzat će suđenje optuženima za ubojstvo premijera, kazala je glasnogovornica Specijalnog suda: "Sud je primio prijedlog specijalnog tužitelja da se zbog svrsishodnosti razdvoji postupak u vezi s ubojstvom premijera Đinđića od postupka za sva ostala kaznena djela navedena u optužnici. Sudsko vijeće bi o tome trebalo odlučiti u narednih nekoliko dana", kazala je ona.

Suđenje je prekinuto 25. prosinca prošle godine, zbog provođenja neuropsihijatrijskog vještačenja optuženog Dušana Krsmanovića, koji se - nakon Zvezdana Jovanovića, optuženoga za izravno ubojstvo srbijanskog premijera - treba izjasniti o optužnici.

"Liječnici koji su obavili vještačenje Krsmanovića pozvani su na sutrašnji nastavak rasprave, kako bi odgovorili na eventualne prigovore branitelja na nalaz da je on sposoban za suđenje. Ukoliko sve bude u redu, Krsmanović bi svoju obranu trebao iznijeti odmah u nastavku rasprave, a nakon njega i svi ostali optuženi. Kad optuženi iznesu svoje obrane, slijedi dokazni postupak, saslušanje svjedoka, svjedoka-očevidaca, svjedoka oštećenih, svjedoka suradnika, vještaka i drugih", kazala je Maja Kovačević Tomić.

Optužnica tereti 36-oricu optuženih, od čega se na optuženičkoj klupi zasad nalaze 22 optuženika, a 14-orica - među kojima i prvooptuženi Milorad Luković Legija, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije - još su u bijegu, te im se sudi u odsustvu.

Srbijanski premijer Zoran Đinđić ubijen je u dvorištu Vlade Srbije 12. ožujka prošle godine.

Pročitajte više