Srbijanska vlada neće hapsiti haške optuženike

SRBIJANSKA vlada neće hapsiti haške optuženike i to se posebno odnosi na četvoricu vojnih i policijskih generala te su moguće samo dvije opcije kad je riječ o njihovoj sudbini da se dobrovoljno predaju ili da im se sudi u zemlji, izjavio je za beogradski dnevnik "Blic" od utorka Zoran Stojković, ministar srbijanski ministar pravosuđa.

"Prethodna vlada donijela je zaključak da bi njihovo uhićenje bilo opasno po sigurnost zemlje. Dok taj zaključak ne bude ukinut na nekoj od sjednica ove vlade, niko ih ne može hapsiti", rekao je Stojković, izrazivši ujedno očekivanje da će se haški optuženici dobrovoljno predati.

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte o toj će odluci, o kojoj je već informirana, izvijestiti krajem studenoga Vijeće sigurnosti UN-a, dodao je Blic.

Od četvorice generala optuženih za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, jedino je general Sreten Lukić preuzeo hašku optužnicu. Okružni sud izdao je MUP-u Srbije nalog za privođenje ostale trojice generala - Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Vlastimira Đorđevića.

Pročitajte više