Srbijanski general Nebojša Pavković otputovao u Haag

HAŠKI optuženik, umirovljeni general Vojske Srbije i Crne Gore Nebojša Pavković u ponedjeljak je dragovoljno, u pratnji srpskog ministra uprave i lokalne samouprave Zorana Lončara i liječnika s Vojno-medicinske akademije u Beogradu, otputovao najprije u Rotterdam, gdje će se obaviti liječnički pregled, a nakon toga u Den Haag.

Najavljujući njegovu dragovoljnu predaju, srbijanska Vlada u petak je priopćila da je optuženi Pavković u petak o svojoj odluci "obavijestio" vladu te da je kazao da je u Den Haag dobrovoljno odlazi "kako bi do kraja ispunio vojničku zakletvu", tvrdeći da je "kao profesionalni vojnik zajedno sa svojim vojnicima i nadređenima ispunjavao časno, profesionalno i do kraja sve postavljene zadatke" te da danas ne želi biti "jedina smetnja težnjama zemlje ka boljoj budućnosti".

Vlada je najavila da će na prvoj idućoj sjednici donijeti odluku o davanju potrebnih jamstava kako bi Pavković na slobodi dočekao početak suđenja te o pružanju pomoći njegovoj obitelji.

Pavkovića haška optužnica tereti za ratne zločine na Kosovu 1999. godine. Osim njega, optuženi su i general Sreten Lukić, koji se Haaškom sudu predao prije mjesec dana, general Vladimir Lazarević, koji je prošloga tjedna pušten na privremenu slobodu do početka suđenja, te general Vlastimir Đorđević koji je zemlju napustio ubrzo nakon pada režima Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine, te se navodno nalazi u Rusiji.

Izručenje generala Pavkovića bio je uvjet koji je EU postavljala za dobivanje pozitivne ocjene Studije o izvedivosti koja prethodi pokretanju pregovora vezanih uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Pročitajte više