Srbijanski general Vladimir Lazarević otputovao u Den Haag

HAAŠKI optuženik, general Vojske Srbije i Crne Gore Vladimir Lazarević u četvrtak oko podneva otputovao je, zrakoplovom Vlade Srbije, u Den Haag, gdje će se predati Međunarodnom kaznenom sudu.

S Lazarevićem su u Den Haag otputovali i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar i ministar za pravosuđe Zoran Stojković.

Vlada Srbije je na svojoj sjednici u utorak odlučila da će optuženom generalu dati sva potrebna jamstva kako bi početak suđenja mogao dočekati na slobodi, te pružiti svu pomoć u obrani, kao i materijalnu pomoć njegovoj obitelji.

General Lazarević je optužen za ratne zločine protiv kosovskih Albanaca na Kosovu 1999. godine.

Haaška optužnica ga tereti za nasilno premještanje i deportaciju oko 800 tisuća albanskih civila, ubojstvo stotina albanskih civila koje su počinile snage SR Jugoslavije i Srbije, seksualne napade snaga SRJ i Srbije na kosovske Albance, naročito na žene, te nasumično uništavanje ili oštećivanje albanskih vjerskih objekata.

Osim Lazarevića, nekadašnjeg zapovjednika Prištinskog korpusa Treće armije Vojske Jugoslavije, za ista djela su optuženi i general Nebojša Pavković, zapovjednik Treće armije VJ u vrijeme sukoba na Kosovu, general Sreten Lukić, tadašnji zapovjednik policijskih snaga na Kosovu, te Vlastimir Đorđević, tada pomoćnik ministra unutarnjih poslova Srbije (Vlajka Stoiljkovića, koji je 2002. godine počinio samoubojstvo) i načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije.

Pročitajte više