Srbijanski mediji o razgovorima Mesić-Marović u Zagrebu

SVI BEOGRADSKI elektronski mediji posvetili su u ponedjeljak i utorak veliku pozornost posjetu predsjednika SCG Svetozara Marovića Hrvatskoj, posebice razgovorima s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, ističući "da je to prvi službeni susret dvaju predsjednika u Zagrebu".

Beogradska tv postaja "BK Telekom" emitirala je u ponedjeljak i razgovor s predsjednikom Mesićem, prenoseći zatim u vijestima u više navrata Mesićev odgovor na pitanje o vizama i granicama te unapređenju suradnje u gospodarstvu.

Komentara sastanka u Zagrebu za sada u medijima nema, a zajedničko u svim izvješćima o sastanku je isticanje "usmjerenosti obiju država na budućnost, koja je u europskim integracijama".

Elektronski mediji posebice su ukazivali na riječi hrvatskog premijera Ive Sanadera da Hrvatska, koja sve brže ide ka Europskoj uniji, time ne bježi iz regije, već da joj je jako bitna stabilnost na granicama, odnosno dobro odnosi sa susjedima i stabilnost regije.

Dnevnik "Danas" izvlači u nadnaslov izvješća opredjeljenost dvaju predsjednika za unapređivanje suradnje Hrvatske i SCG, ističući u naslovu da su "europske vrijednosti važne za odnose dvije zemlje". Prenoseći izvješće dopisnika agencije Beta o posjetu, list ukazuje na ta dva osnovna naglasaka koja prenose i drugi mediji. "Dnevnik" prenosi i izjavu ministra SCG za manjinska pitanja Rasima Ljajića kako je, u razgovoru s hrvatskom ministricom pravosuđa Vesnom Škare-Ožbolt, "dogovoren transfer u Srbiju 42 zatvorenika s državljanstvom SCG iz hrvatskog zatvora Lepoglava", koji bi trebao početi već idućeg tjedna". Posebno se ističe pitanje viza i granične crte i citira izjava hrvatskog premijera Sanadera kako Hrvatska očekuje od SCG rješavanje odlaska vojske s granice.

Dnevnik "Glas javnosti" objavljuje Tanjugovu vijest o posjetu pod naslovom "Važna suradnja SCG i Hrvatske", dok dnevnik "Blic"izvješće svoje dopisnice objavljuje pod naslovom "Beograd-Bruxelles preko Zagreba".

Izvještaj dopisnika iz Zagreba o jučerašnjim razgovorima u Zagrebu list "Politika" donosi na drugoj strani ističući u naslovu da su "Odnosi (dviju zemalja) presudni za cijelu regiju" te u podnaslovu da "dvije zemlje daju dobar primjer dobrosusjedskih odnosa i stabiliziranja u cijeloj jugoistočnoj Europi". Posebice se naglašava regionalna suradnja u sferi europskih integracija, uz dodatak da su oba predsjednika tome posvetila posebnu pozornost. "Politika" ističe da se pozitivno razvijaju odnosi izmedju dviju zemalja, premda je u obje države došlo do promjena vlada. List prenosi izjave predsjednika Mesića koje se odnose na produljenje bezviznog režima, povrat ilegalno oduzete imovine, liberalizaciju trgovine te provođenje ugovora o sukcesiji. Naglašavaju se i otvorena pitanja koja je Mesić nabrojao kao što su pitanje nestalih osoba, liberalizacija prelaska granice vlasnicima zemlje. Mesić je, kaže "Politika", inzistirao da stručne skupine rješavaju graničnu crtu, a bilo je riječi i o povratu zemljišnih knjiga.

"Politika" ističe izjavu predsednika SCG Marovića u kojoj on izražava zadovoljstvo što Hrvatska očekuje poziv za kandidaturu u EU, ocjenjujući to uspjehom kako Hrvatske tako i cijele regije u približavanju europskim integracijama. Posebice se, kao na jedan od važnijih segmenata posjeta Marovića Zagrebu, ukazuje na razgovor o problemu transfera osoba s državljanstvom SCG, koje su u Hrvatskoj osuđene na zatvorske kazne zbog ratnih zločina i ističe da će biti realiziran sporazum o izdržavanju kazne tih zatvorenika u matičnoj zemlji.

Pročitajte više