Srbijanski mediji: Pobjedom HDZ-a Hrvatska učinila zaokret udesno

SVI SRBIJANSKI dnevnici u utorak opširno izvještavaju o rezultatima nedjeljnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, ističući da je pobjedom HDZ-a Hrvatska učinila "zaokret udesno".

Dnevnik "Blic" ističe da "raspoloženje građana Hrvatske varira od euforije do zabrinutosti, pa i srama zbog rezultata izbora, što se vidi i iz brojnih anketa među građanima".

Izborna zajednica Srba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pišu "Večernje novosti", prikuplja dokumentaciju za podnošenje zahtjeva OESS-u da poništi izbore u 11. izbornoj jedinici dijaspore, jer su Srbi premalim brojem glasačkih mjesta u Srbiji i Crnoj Gori "onemogućeni da ostvare svoja glasačka prava i tako osvoje još dva mjesta u Saboru", kako je to izjavio Branislav Švonja, nositelj liste za dijasporu SDSS-a iz Vukovara.

"Glas javnosti" ističe izjavu Predraga Markovića, potpredsjednika G17 Plus da se rezultati izbora u Hrvatskoj i uspjeh HDZ-a - koji su "u velikoj mjeri odraz osvetoljubivosti" - ne mogu "preslikati" na situaciju u Srbiji, "jer događanja koja su prethodila izborima u Hrvatskoj i Srbiji nisu ista, niti se mogu uspoređivati". Politički analitičar Ognjen Pribičević očekuje i u Srbiji pobjedu nacionalno orijentiranih stranaka, ali ne i stranaka starog režima.

"U Bruxellesu se na HDZ gleda kao na stranku u kojoj je započet proces reformi i usmjeravanja u pravcu partija desnice. Treba naglasiti da u Europi postoje velike rezerve kad je u pitanju HDZ i ova stranka će morati učiniti sve da se dokaže kao stranka s demokratskim kredibilitetom. Vrata Europe bit će zatvorena za Hrvatsku ukoliko to ne učini", kazao je Pribićević.

Predsjednik Udruženja izbjeglih Srba iz Krajine i Hrvatske Petar Džodan, kako je izjavio "Glasu javnosti", smatra da su na ovim izborima "Srbi najveći gubitnici, bez obzira što će u novom sazivu Hrvatskog sabora imati svoja tri predstavnika, koji će, u stvari, služiti kao fasada za sva neriješena srpska pitanja".

"Ishod u neku ruku ukazuje na određenu političku i društvenu konzervativnost današnje Hrvatske, pogotovo što je na konačne rezultate utjecalo i javno miješanje domaće Katoličke crkve. Nije zato slučajno da je upravo u onim sredinama gdje je i najdirektnija prisutnost te crkve i njezinih službenika na terenu HDZ požnjeo i najveći uspjeh, a to je u onim najnerazvijenijim sredinama i područjima", piše današnja "Politika".

Milojko Budimir, tajnik Udruženja Srba iz Hrvatske, zbog toga što u SCG nije otvoreno više biračkih mjesta, izbore smatra "neregularnim". "Položaj Srba neće se bitnije izmijeniti nakon trijumfa HDZ-a", kazao je on dnevniku "Danas".

"Rezultati izbora nas ne iznenađuju, i smatramo da su oni izraz narodne volje. Za nas, Hrvate u Crnoj Gori, mnogo su interesantniji izbori u našoj državi, bez obzira što nam je Hrvatska, na neki način, matica", kazao je "Danasu" Dalibor Burić iz Hrvatske građanske inicijative iz Kotora.

"U retorici nove desnice znatno su izbalansiraniji odnosi između hrvatstva i europskih vrijednosti, između domoljublja i socijalnih pitanja. Ovako umivena desnica osvojila je više glasova od dosadašnje vlasti koja je uvelike oslobodila Hrvatsku teške hipoteke Tuđmanove ratne politike, ali nije donijela očekivani socijalni prosperitet", piše dnevnik "Danas" u redakcijskom komentaru, dodajući da u "tom kontekstu promatran, hrvatski zaokret udesno nije neočekivan, pa ni nelogičan".

Pročitajte više