Srbijanski tisak o potpisivanju Protokola o Prevlaci

SVI SRBIJANSKI dnevni listovi mediji su veliku pozornost posvetili jučerašnjem potpisivanju Protokola o Prevlaci.

Beogradske ´Večernje novosti´, pod naslovom ´Na Prevlaku bez pasoša´ ističu da u ovom trenutku nije bio moguć dogovor o tome gdje se treba povući granična linija, pa se krenulo od načela koje je prihvaćeno nakon raspada SFRJ: nekadašnje međurepubličke granice postale su granice među državama, te naglašavaju da je Protokolom predviđen i liberalniji režim ribarenja, a građani tri općine u Boki, kao i susjednih Konavala, prelazit će granicu samo uz osobne dokumente, što će važiti ljeti i za turiste.

´Glas javnosti´, pod naslovom ´Od bureta baruta mirna laguna´, kaže da je Protokol ´po općem mišljenju, plod žurbe da se odnosi kako-tako urede prije konačnog odlaska snaga UN-a sa Prevlake 15. prosinca´, te tvrdi da se ´komplikacije mogu očekivati iz ´kreativnog´, i po pravilu, naknadnog tumačenja sporazuma, čemu Hrvatska često pribjegava. Međutim, jugoslavenska vlast, bar službeno, ne misli tako. Nitko u vladajućim krugovima javno ne priznaje da je SRJ, makar i simbolički, još jednom kapitulirala, jer je, kako obrazlažu, na Prevlaci trenutno na snazi tzv. dvostruki suverenitet. Do kada - pita se javnost´, piše ´Glas javnosti´.

Dnevnik ´Politika´ ističe kako će biti ´potrebno vrijeme da privremeni režim zaživi onako kako je predviđeno´, ali, i optimistično najavljuje očekivanje da će ´već nakon šest mjeseci on postati realnost, a da će svoje prednosti pokazati tek u idućoj turističkoj sezoni´. List, također, ističe opuštenu i srdačnu atmosferu na jučerašnjem potpisivanju sporazuma o Prevlaci.

Beogradski dnevnik ´Danas´ sporazumu posvećuje redakcijski komentar pod naslovom ´Poluotok povjerenja´, u kojem potpisivanje sporazuma naziva ´konačno jednom dobrom viješću´, te ističe da je ´Prevlaka, simbol višegodišnjih nesporazuma postala most povjerenja´, kao i da je Protokol potpisan ´simbolično - na Dan ljudskih prava´. Protokolom su, konstatira list, ´eliminirani ključni međudržavni nesporazumi i tenzije´, te usprkos optimizmu da će privremeni protokol prerasti uskoro u trajni sporazum, list zaključuje da upućeni ipak ´upozoravaju da na takav optimizam treba gledati s izvjesnom zadrškom. Neugodna sjećanja građana na ratne 90-e još nisu sasvim izblijedjela, a ni militantne političke snage još se ne mire s tim da s obje strane granice žive susjedi s manje-više istim problemima, a ne neprijatelji´.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.