Srbin kod Osijeka vozio 111 km/h preko ograničenja, drugi tip napuhao 4.9 promila

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

PROTEKLOG vikenda na hrvatskim prometnicama nije bilo prometnih nesreća s poginulim osobama, dok je na osječkom području zaustavljen vozač sa 4.9 promila alkohola, izvijestio je u ponedjeljak MUP.

Od ukupno 5507 prekršaja najviše je bilo prekoračenja brzine (2410), a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa (652) i vožnje u alkoholiziranom stanju (342). Prilikom nepropisnog korištenja mobitela uhvaćeno je 307 vozača.

Vozio preko 111 km/h preko ograničenja, "rekorder" napuhao 4.9 promila

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobi od 31 do 40 godina - 90 takvih prekršaja, kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0.51- 1.00 g/kg.

Najveće prekoračenje brzine od 201 kilometar na sat zabilježili su policajci PU osječke, dok je najveća izmjerena koncentracija alkohola od 4.9 promila zabilježena na području PU Virovitičko - podravske.

U petak, 5. ožujka, u 23,55 sati, na državnoj cesti broj 2 (Osijek-Klisa) zbog prekoračenju brzine kretanja vozila zaustavljen je 42-godišnji državljanin Srbije. Vozač je upravljao osobnim automobilom, marke BMW i kretao se brzinom od 201 km na sat, van naselja, gdje je brzina ograničena na 90 km na sat. Za počinjeni prekršaj izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 5 000 kuna te zaštitna mjera zabrana korištenja strane vozačke dozvole za upravljanje motornim vozilom na području Republike Hrvatske u trajanju od 1 mjesec.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečen 21 ponavljač. Dvanaestero recidivista je vozilo prije stjecanja prava, šestero u alkoholiziranom stanju, a petero za vrijeme zabrane upravljanja, dodali su iz Ravnateljstva policije. 

Gotovo 30 posto manje poginulih u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Protiv 12 recidivista je proveden žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U prva dva mjeseca 2021. godine u prometnim nesrećama poginulo je 29 osoba, što je 12 osoba ili 29.3 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je poginula 41 osoba.

Pročitajte više