Srebrenica proglašena posebnom zonom

VLADA RS u utorak je Srebrenicu proglasila zonom posebne pažnje te je najavila milijunska ulaganja u to područje. Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, ponovio je da se protivi inicijativi o izlasku Srebrenice iz ustavnog uređenja RS, kako to traže bošnjačke stranke iz Srebrenice i FBiH.

Odluka je to koju su u utorak u Banjoj Luci dogovorili Milorad Dodik, predsjednik Vlade, i rukovodstvo Srebrenice, predvođeno načelnikom Abdurahmanom Malkićem. Donesena je svega nekoliko dana nakon što su stranke koje zastupaju bošnjake pokrenule inicijativu za izdvajanje Srebrenice iz sastava RS, nezadovoljne presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv SCG, pišu Nezavisne novine.

Dodik je izjavio kako odluka o posebnoj pažnji podrazumijeva široki program ulaganja. Vladin plan predviđa da se samo u ovoj godini u Srebrenicu uloži 15 milijuna maraka, što uključuje ulaganja u povratak i obnovu elektromreže i puteva. Planovi predviđaju da se u projekt uključi i Srbija, posredstvom sporazuma o specijalnim vezama.

Dodik  je ponovio da se protivi inicijativi o izlasku Srebrenice iz ustavnog uređenja RS, kako to traže bošnjačke stranke iz Srebrenice i FBiH.

"Mi nemamo ništa protiv legalnih inicijativa za promjene Ustava, ali nema ni kolektivne ni institucionalne odgovornosti za događanja u Srebrenici", kazao je Dodik.

Načelnik Malkić je zadovoljan postignutim dogovorom, ali je istaknuo da i dalje ostaje otvoreno "pitanje moralne i pravne obaveze, u svjetlu presude Međunarodnog suda pravde kojom je presuđeno da je u Srebrenici počinjen genocid".

Foto: AFP

Pročitajte više