Srebreničani danas kolektivno napuštaju svoj grad?

BOŠNJAČKI povratnici u Srebrenicu koji su nedavno zaprijetili kolektivnim iseljavanjem iz tog grada ukoliko Srebrenica ne bude izdvojena iz Republike Srpske, danas bi, prema svojim najavama, to trebali i učiniti.

Dio bosanskohercegovačkih političara podržao je zahtjeve povratnika da Srebrenica dobije poseban status i da se izuzme iz jurisdikcije Republike Srpske.  Suglasni su da se državne institucije obrate Vijeću sigurnosti UN-a sa zahtjevom da se poduzmu mjere u cilju poštivanja presude Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Podsjećamo, udruga preživjelih Srebreničana najavila je da će se od 14. ožujka ove godine početi kolektivno iseljavati iz Srebrenice jer im vlasti oduzimaju svaku mogućnost života nakon povratka.

Povratnici su u Srebrenici prepušteni sami sebi, svi se projekti obnove sistematski zaobilaze, tvrdi Inicijativni odbor srebreničkih udruženja.

"Siti smo obećanja i poniženja, ovo je vrhunac svega. Nema više obećanja, ništa bez dogovora na papiru. Srebrenicu su već napustili Srbi, a Hrvati i Bošnjaci koji su se vratili ponovo je napuštaju", rekao je član Inicijativnog odbora Hakija Mehović prilikom najave koletivnog iseljavanja.

Vlasti Republike Srpske smatraju da je tu riječ samo o političkoj manifestaciji vezanoj za nedavnu presudu Međunarodnog suda pravde o genocidu u BiH. Premijer Milorad Dodik zamolio je povratnike da ne napuštaju Srebrenicu i najavio razvoj i obnovu grada.

B.S.
Foto:AFP

Pročitajte više