Srećko Ferenčak podnio neopozivu ostavku

HNS-OVAC Srećko Ferenčak podnio je jutros zagrebačkoj gradonačelnici Vlasti Pavić neopozivu ostavku na dužnost člana Gradskog poglavarstva, što je pozdravilo čelništvo gradske organizacije HNS-a, pozivajući koalicijskog partnera SDP da učini isto u slučaju dogradonačelnika Milana Bandića, za kojeg se, ističu, vežu brojne afere.

Ferenčak je, na konferenciji za novinare, pojasnio da je ostavku podnio zbog "izloženosti klevetama, lažima i medijskom javnom linču" u aferi oko preprodaje gradskog zemljišta u Sopotu.

Riječ je o zemljištu što ga je Hrvatski nanbudo institut 1996. od Grada dobio po povoljnijim uvjetima po cijeni od 832 tisuće kuna, a u svrhu izgradnje centra za invalide. HNI je potom 2001. zemljište uknjižio kao svoje vlasništvo, da bi ga dvije godine kasnije prodao za 11,7 milijuna kuna. Na čelu HNI-a bili su Ferenčak i Petar Turković.

Ferenčak je još jednom ponovio da je u čitavoj priči postupio "zakonito, etički čisto i moralno", te da HNI Konzumu nije prodao gradsko, nego vlastito zemljište, budući da mu je Grad zemljište prodao, a ne ustupio na korištenje, kako se moglo zaključiti iz novinskih napisa.

"Bez obzira na to što sam u čitavoj priči čist, odlučio sam se na ostavku jer je postalo jasno da se javna percepcija, izazvana medijskom hajkom, više ne da ispraviti", rekao je.

Istaknuo je da odluka o ostavci nije potaknuta ostavkom ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, kako nagađaju neki mediji.

Istaknuo je i da je o ostavci odlučio odmah iza Božića, nekoliko dana nakon izbijanja afere, a o odluci je, kaže, prvo htio izvijestiti stranački vrh, zagrebačku organizaciju, te predsjednike svih podružnica HNS-a, a tek potom gradonačelnicu i javnost.

Ferenčak je najavio i da se neće kandidirati na idućim lokalnim izborima, jer "ne želi da ova hajka i medijski linč ugroze ili onemoguće rad stranke, gradske koalicije i Poglavarstva ili bilo koje gradske institucije".

Najavio je i tužbu protiv HB-ova vijećnika u Gradskoj skupštini Tomislava Jelića, koji je o čitavom slučaju izvijestio medije i državno odvjetništvo, tvrdeći da je Jelić medijima podastro falsificirani ugovor Grada i HNI-a.

Ferenčakovu odluku pozdravili su i čelnici Gradske organizacije HNS-a Stipe Tojčić i Morana Paliković-Gruden te glasnogovornik HNS-a Boris Blažeković, ističući da takav čin očekuju i od koalicijskog partnera, SDP-a.

Tojčić je podsjetio da su iza SDP-ova dogradonačelnika Milana Bandića ostale brojne nerazjašnjene afere, poput nepovoljne kupnje zemljišta Zagrepčanke u ime grada, objavljivanje plaćenog oglasa "Istina je!" o toj aferi i prodaje gradskog zemljišta Croatia-busu.

"Te su afere i po mjesec dana punile novinske stupce, ali SDP nije ništa poduzeo, nego je pustio da sve pregazi vrijeme, no evidentno je da politička i moralna odgovornost Bandića postoji i od koalicijskog partnera očekujemo da istim aršinom mjeri sve", rekao je Tojčić.

O zamjeni za Ferenčaka u HNS-u još nije bilo govora, a o svemu će, sukladno koalicijskom sporazumu, govoriti s SDP-om, nakon što Ferenčakovu ostavku prihvatri i Gradska skupština.

Foto: FAH

Pročitajte više