Srednjoškolski sindikat neće potpisati dodatak kolektivnom ugovoru

NEZAVISNI sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske neće potpisati dodatak Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) dok se ne ispoštuju sve odredbe Temeljnog kolektivnog ugovora i GKU, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare toga sindikata.

Zamjenica predsjednika Nezavisnog sindikata Ankica Lambaša Spahija ističe da će sindikat pregovarati o dodatku tek kada se ispoštuju sve odredbe GKU, posebice one koje se odnose na smjenski rad.

Sindikat traži da se smjenski rad plati svima koji rade u drugoj smjeni, umjesto da se terminom "turnus", koji je uveden samo za zaposlene u prosvjeti, dodatak smanjuje s 10 na pet posto samo za one koji rade puno radno vrijeme, a priznaje se samo 20 sati neposrednog rada tjedno, dok je ugovorom o radu određen 40 satni radni tjedan.

Po riječima Ankice Lambaša Spahije sindikat je uputio prve kaznene prijave poslodavcima srednjih škola odnosno ravnateljima, Ministarstvu prosvjete i športa, te Vladi zbog neplaćanja smjenskog rada za 2002. godinu.

"Počeli su se isplaćivati zaostali regresi sa zateznim kamatama, pa se nadamo da će i ove kaznene prijave dovesti do sličnih rezultata", rekla je Spahija.

Sindikat također traži da se za mentorstvo na maturama priznaju četiri sata po kandidatu, izjednačavanje koeficijenata za višu stručnu spremu u srednjim i osnovnim školama, te poštivanje posebnosti uvjeta rada u otočnim i brdsko-planinskim školama.

Pročitajte više