Srodnik vitamina A mogao bi pomoći u liječenju raka pluća

KISELINA srodna vitaminu A mogla bi popraviti genetsku štetu nanesenu pušenjem, a možda čak i spriječiti rak pluća, priopćili su u srijedu američki znanstvenici.

Oni se nadaju da će im istraživanje pomoći da nađu način za sprječavanje pojave raka pluća kod bivših pušača, kod kojih je prisutan visoki rizik obolijevanja od tog karcinoma čak i godinama nakon odbacivanja štetne navike.

´Lijek koji smo koristili djeluje na poništavanju genetske abnormalnosti povezane s razvojem raka pluća´, rekao je voditelj studije dr. Jonathan Kurie sa Sveučilišta u Teksasu.

On ne vjeruje da je lijek koji sada primjenjuju konačan proizvod jer izaziva previše nuspojava. Međutim, njihova je studija pokazala da postoji nada.

Znanstvenici poučavaju antioksidanse, koji sprječavaju i u nekim slučajevima poništavaju genetsku štetu, kao mogući put za sprječavanje ili liječenje niza karcinoma. Neki od najpoznatijih antioksidansa su vitamini, kao što je vitamin A.

Studije nisu pokazale da velike doze vitamina mogu pomoći pušačima, a u jednoj se studiji tvrdi da čak mogu štetiti.

Kurie i njegova ekipa pokušali su sa srodnikom vitamina A - retinoičnom kiselinom i napisali su za Journal of the National Cancer Institute, da on popravlja genetsku štetu kod bivših pušača.

Testirali su i Celebrex, verziju lijeka druge generacije kao što su ibuprofen i aspirin, koji bi, pretpostavljaju, mogao spriječiti razvoj karcinoma zaustavljanjem rasta krvnih žila kojima se hrani.

Pročitajte više