Srpkinja prognana iz Hrvatske već 12 godina ne pušta sinove iz hotela

65-GODIŠNJA Dana Uzelac, koja je sa svoja dva sina još od 1993. godine smještena u hotelu "DMB" u srpskom gradu Rakovici, već 12 godina ne pušta svoje bolesne sinove iz hotela, govoreći im da vani još traje rat i da će biti ubijeni, prenosi srbijanski dnevni list Kurir.

List piše kako je Dana Uzelac 1993. godine privremeno smještena u "DMB" hotelu sa svoja dva sina, 31-godišnjim Jovicom i 28-godišnjim Dušanom, te da mlađi sin, inače blago mentalno retardirani bolesnik, otkako je došao u hotel nije izašao iz sobe 217 u kojoj živi.

Prema tvrdnjama zaposlenika hotela, stariji sin Jovica nije bio bolesnik kada je došao u hotel, ali je tijekom godina izolacije i života u četiri zida postao psihički bolesnik. Direktor "DMB" hotela Mihajlo Maričić rekao je Kuriru kako je Jovica do prije dvije godine navodno izlazio iz hotela, ali samo noću, no nakon toga ga nitko od zaposlenih više nije vidio u javnosti.

Maričić kaže kako je na mjesto direktora hotela postavljen 1996. godine, te da od tada nikada nije vidio Dušana Uzelca za kojeg zna da živi u hotelu. Direktor Maričić kaže da je starijeg sina Jovicu vidio i da je jednom prilikom razgovarao s njime, te dodaje kako mu majka Dana nije dozvoljavala da napušta hotel, da bi mu ubrzo zabranila sve razgovore s drugim ljudima.

Majka bolesnih sinova tvrdi da njena djeca žive u stalnom strahu, te da su pored trauma koje su za vrijeme rata doživjeli u Hrvatskoj, u Rakovici dodatno izmučeni. Kaže da su Jovicu prije dvije godine silovali, te tvrdi da je to učinila grupa samaca koja živi u hotelu.

Maričić smatra da u tvrdnjama Dane Uzelac ima istine, ali dodaje kako je ona glavni krivac za teško psihičko stanje svojih sinova.

"Za priču o homoseksualnom lobiju i ja sam čuo. Čak su mi i neki ljudi to potvrdili i to ćemo provjeriti s policijom. Dana, međutim, godinama ne dozvoljava nikome ulazak u njihovu sobu. Ona sinove uvjerava da je vani još uvijek rat i da će pucati u njih i silovati ih ako izađu u hodnik. Ona sama je psihički bolesna žena" - objašnjava Maričić.

Dodaje kako je svaki pokušaj ulaska u hotelsku sobu ili prisilnog iseljavanja završavao Daninim prijetnjama samoubojstvom ili prijetnjama da će sinove baciti kroz prozor.

No, unatoč tome što nadležne službe nisu uspjele riješiti problem obitelji Uzelac, hotel "DMB" na proljeće ulazi u proces privatizacije tako da će majka i njeni bolesni sinovi morati napustiti svoju sobu.

Kurir članak o teškoj situaciji obitelji Uzelac zaključuje posljednjom informacijom prema kojoj su djelatnici socijalne skrbi i UNHCR-a 13. prosinca, nakon višemjesečnih neuspješnih pokušaja, ipak uspjeli razgovarati s 65-godišnjom Danom te su ju nagovorili da ona i njeni sinovi pristanu na psihičku terapiju i ostale liječničke preglede.

Foto: Kurir

Pročitajte više