Srpska enklava Gračanica dobila sud

U GRAČANICI, jednom od najvećih srpskih naselja na Kosovu, otvoren je u petak odjel Općinskoga suda iz Prištine, koji će se baviti kaznenim djelima za koje je predviđena zatvorska kazna do pet godina.

Odjel u Gračanici bavit će se i nekretninama, sporovima vezanim uz radni odnos, a izdavat će i ovjeravati sudske dokumente.

Šef UNMIK-ovog odjela za pravosuđe Thomas Monaghan kazao je da je odluka o otvaranju sudskog odjela u Gračanici opravdana, jer u tom području živi gotovo 30.000 stanovnika koji iz sigurnosnih razloga ne mogu ići na sud u Prištinu. Monaghan je izrazio uvjerenost da će Srbi prihvatiti ovlasti ovoga suda.

Predsjednik Općinskog suda u Prištini Nuhi Uka izjavio je da je otvaranje odjela prištinskoga suda u Gračanici u "funkciji ostvarivanja prava i interesa građana tog područja".

Stanovnici srpske nacionalnosti pozdravili su njegovo otvaranje.

Dok predstavnici UNMIK-ovog odjela za pravosuđe i sudski čelnici Kosova vide u otvaranju odjela suda u Gračanici korak koji će eliminirati potrebu postojanja paralelnih sudova na Kosovu, neki stručnjaci smatraju da to može imati i suprotan učinak.

Profesor kaznenog prava Pravnog fakulteta u Prištini Ismet Salihu izjavio je prištinskim medijima da otvaranje ovog sudskog odjela samo još više utječe na izoliranje srpskih stanovnika.

Pročitajte više