KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Srpska epidemiologinja: Svatko tko je otišao na Jadran otišao se provesti

SRPSKA liječnica Ana Gligić proslavila se suzbijanjem epidemije velikih boginja 70-ih godina prošlog stoljeća u bivšoj Jugoslaviji. I tada je bilo karantene i praćenja kontakata, a postojao je i stožer koji se zvao štab. Kao i danas, i tada su se također nosile maske.

Bolest je svladana nakon tri mjeseca jer je postojalo cjepivo, a ne antivakseri. Prema službenim podacima, od velikih je boginja u Hrvatskoj umrlo 40 osoba. S doktoricom Gligić je za RTL Direkt razgovarala novinarka N1 Srbije Marija Komazec.

Gligić smatra da broj zaraženih koronavirusom diljem Europe raste zbog velikog broja faktora.

"Virus se prenosi na sve moguće načine"

"Na prvom mjestu zbog osobina virusa. Ovaj virus se praktično prenosi na sve moguće načine i još nemamo samo dokaza da se prenosi hranom. Drugo, on se suprotno svim poznatim virusima s kojima smo radili u sredini održava danima. To je razlog što ga možemo dobiti i putem zraka i direktno preko kapljica, diranjem predmeta na koje se netko iskašljao. On je toliko kontagiozan da ja u svom četrdesetogodišnjem radu ne poznajem takav virus", kazala je.

Smatra da je pogrešno to što se ne držimo mjera.

"Nije dovoljno nositi masku. Maske služe da zadrže kapljice. Virus kroz masku može proći", naglasila je i dodala da se mjera pridržavamo samo tamo gdje moramo. Smatra kako bismo maske morali nositi i na ulici, a ne samo u zatvorenim prostorima.

"Ovo traje predugo"

Odgovorila je i na pitanje zašto smatra da se ljudi opiru nošenju maski.

"Ovo traje predugo. Građanima je dozlogrdilo. Znaju da je teško otići u bolnicu i znaju da se može i umrijeti od ovog virusa. No mortalitet nije tako visok od ovoga virusa, to ne zabrinjava. A državu jako brine gdje će smjestiti sve te pacijente jer država ne može podnijeti ovaj veliki broj kontakata koje ima", misli Gligić.

Smatra da pronalazak cjepiva neće značiti i kraj koronavirusa.

"On ima zadatak da zaustavi pandemiju i epidemiju, svede pojavu oboljenja na najmanju moguću mjeru i da nam da vremena da razmislimo što ćemo dalje", rekla je i dodala da je potrebno klasično cjepivo koje će štititi na duže vrijeme, dok cjepiva koja se sada rade će davati imunitet do dvije godine.

"To je nešto slično gripi i zato se svake dvije godine cijepimo protiv gripe. No postoji i mogućnost da se u cirkulaciji ne nalazi samo jedna korona", kazala je.

Treba li se Hrvatska zatvoriti?

Na pitanje treba li Hrvatska zatvoriti kafiće i restorane jer posljednjih dana imamo i više od 700 novozaraženih, odgovorila je da je to odluka koju mora donijeti Hrvatska.

"Hrvatska je imala sreću ili nesreću što je otvorila sezonu i primila veliki broj gostiju. Svatko tko je otišao na Jadran otišao se provesti i nije sjedio u sobi nego je imao kontakte i veselio se. I sada dolazi naplata", smatra Gligić.

Naglasila je da je epidemija velikih boginja bila jedna od najbrže suzbijenih.

"U prošlom stoljeću je od velikih boginja umrlo 500 milijuna ljudi", rekla je na kraju razgovora za RTL i dodala kako su se one iskorijenile zbog programa Svjetske zdravstvene organizacije.

"To ne znači da smo ih zauvijek zaključali jer se porijeklo velikih boginja ne zna. Za koronu se zna", zaključila je Gligić.

Pročitajte više