Srpska pravoslavna crkva: Ukrajina provodi državni teror i progoni pravoslavlje

Foto: M.K./ATAImages/PIXSELL

SRPSKA pravoslavna crkva (SPC) je priopćila da vlast u Ukrajini vrši pritisak, nasilje i progon nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve. SPC navodi da Ukrajina progoni pravoslavlje.

"Srpska pravoslavna crkva s dubokom zabrinutošću, tugom i bratskom ljubavlju gleda na stradanje svetaca u Ukrajini, na pritiske, nasilje i progone koje sadašnja ukrajinska vlast vrši protiv kanonske Crkve, a time i protiv većine vlastitih građana, s obzirom na to da je riječ o najvećoj vjerskoj zajednici u zemlji.

Progoni su kulminirali posljednjih dana nasilnim oduzimanjem hramova u korist pseudocrkvene raskolničke strukture koja ima status svojevrsne državne crkve i neformalne inkvizicije", piše u priopćenju SPC-a koje potpisuje srpski patrijarh Porfirije, prenosi Klix.

"Žele obrisati tragove izvornog pravoslavlja u Ukrajini"

SPC tvrdi da je najavljen i nadolazeći vrhunac terora. Navodi da je to "vjerno ponavljanje sovjetskog progona Crkve". 

"Protjerivanje 250 redovnika i stotina profesora i studenata teologije iz Kijevo-pečerske lavre, drevnog duhovnog izvora i središta Svete Rusije, krstionice istočnoslavenskog kršćanstva i pravoslavlja u modernoj Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji. U pitanju su užasavajući teror i najgrublje kršenje osnovnih prava Crkve i vjerskih sloboda.

Ponašanje ukrajinskog državnog vrha svjedoči da je njegov stvarni, vjerojatno i krajnji cilj brisanje povijesnog sjećanja i svih tragova izvornog pravoslavlja u Ukrajini kako bi se izbrisao kod i povijesni identitet koji je Crkva mukotrpno gradila i čuvala stoljećima, od svetog kneza Vladimira do danas", stoji u priopćenju SPC-a, piše Klix.

Podsjećamo, ministarstvo kulture Ukrajine naredilo je Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi da napusti kijevski manastirski kompleks. Prošle godine je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao parlamentu da izradi nacrt zakona o zabrani vjerskih organizacija povezanih s centrima moći u Rusiji.

U siječnju je ukrajinska vlada u parlament poslala prijedlog zakona koji bi mogao ukinuti Ukrajinsku pravoslavnu crkvu ako vlasti zaključe da je povezana s Rusijom.

 

Pročitajte više