Srpska premijerka: Na rubu smo rata na Kosovu

Foto: Profimedia, Amir Hamzagic/ATAImages/PIXSELL

PREMIJERKA Srbije jutros je na beogradskom aerodromu otvorila novu zračnu liniju između Beograda i Tianjina u Kini. Tom je prilikom komentirala i napetu situaciju na Kosovu.

"Danas imate ovakav dan, prekrasan dan, nešto na čemu smo radili više od dvije godine, uvođenje izravne linije našeg prijevoznika s Pekingom. I imate situaciju da vas netko u Prištini vrati ne u 19., nego u 18. stoljeće. Imamo investitore, radna mjesta, sve više mladih koji se vraćaju iz dijaspore, a stalno vas netko vraća u 18. stoljeće. I mislim da je sve što je Kurti radio opasnost ne samo za Srbe, nego za Albance, za cijelu Europu i da je to politika 19. stoljeća", rekla je Brnabić.

Dodala je: "Kurti nas je sve doveo na rub rata. Nije to uradio sam. Oni ne štite Srbe na Kosovu i Metohiji. Mi sada već svakodnevno vidimo kršenja Kumanovskog i Briselskog sporazuma. Zbog toga smo veoma blizu tome, Vučić će danas dati više informacija, da zatražimo povratak naših snaga na Kosovo i Metohiju."

Napetosti koje traju mjesecima došle do usijanja

"Dovedeni smo na rub oružanog sukoba. Doveo nas je jedan neodgovoran pojedinac. Predsjednik Vučić je o tome govorio više od 10 puta. Taj čovjek, Kurti, svaki dan donosi određenu nestabilnost. Dovoljna je samo iskra. Ne mogu razumjeti ni NATO, ni KFOR, ni EULEX, jer na prostoru Kosova i Metohije nemate vladavinu prava niti zajamčena osnovna ljudska prava", zaključila je premijerka Srbije Brnabić. 

Šef ureda za Kosovo i Metohiju srpske vlade Petar Petković izjavio je u četvrtak navečer, u povodu ulaska dvjestotinjak kosovskih policajaca u sjeverni dio Kosovske Mitrovice, da će Srbija "razmotriti" povratak do 1000 pripadnika vojske i policije na Kosovo, sukladno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

 

Kosovski mediji na srpskom jeziku objavili su da je poslije 20 sati u četvrtak, u sjeverni dio grada većinski naseljen Srbima, ušlo između 200 i 300 policajaca u pratnji oklopnih vozila te da su se rasporedili na obodu grada, nakon čega je Petković zakazao izvanrednu konferenciju za novinare u vladi Srbije.

Njegova je ocjena da kosovski premijer Albin Kurti slanjem policije "nastavlja s protupravnim i nasilnim akcijama" kojima je cilj "okupacija sjevera Kosova", većinski naseljenog Srbima.

Napetosti na sjeveru traju već mjesecima, a nedavno su se intenzivirale u kampanji Prištine da uvede preregistraciju tablica za kosovske gradove izdanih u Srbiji na RKS tablice / Republika Kosovo, što lokalni Srbi uz potporu Beograda odbijaju pa su njihovi predstavnici u znak prosvjeda napustili kosovske institucije.

Poslije niza pritisaka iz Bruxellesa i Washingtona postignuto je privremeno kompromisno rješenje, ali napetosti nisu prestale jer Priština želi uspostaviti sustav uprave na cijelom teritoriju Kosova, dok Beograd inzistira na poštivanju Briselskog sporazuma kojim se kosovska vlast, pod pokroviteljstvom EU, obvezala na formiranje Zajednice srpskih općina.

Bruxelles zabrinut

Bruxelles je danas poručio da su Europska unija i njezine države članice "veoma zabrinute" zbog sigurnosne situacije na sjeveru Kosova, nakon što je Kosovska policija (KP) pojačala svoje prisustvo na sjeveru, a kasno sinoć jedan policajac lakše ozlijeđen u oružanom napadu u selu na teritoriju općine Zvečan.

"Europska unija i države članice pozivaju na odgovornost i deeskalaciju, jer to je ono što je prije svega potrebno za dobrobit lokalnog stanovništva", poručio je glasnogovornik EU-a Peter Stano.

On je, prema izvješću Radija Slobodna Europa (RFE), novinarima u Bruxellesu rekao da se situacija na terenu prati veoma pažljivo, te da su EULEX I KFOR u odgovarajućim ulogama, kao drugi odnosno treći sigurnosni faktor, prisutni na terenu i nastavljaju pratiti situaciju.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić danas ujutro je objavio da se sastao s ministrom obrane i načelnikom Glavnog stožera

"Tijekom noći i jutra s ministrom obrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem...nema predaje!", napisao je Vučić na Instagramu, uz fotografiju s tog sastanka.

Pročitajte više

 

Pročitajte više