Srpska premijerka napala EU, kaže da su licemjeri

Foto: EPA

SRPSKA premijerka Ana Brnabić, reagirajući na priopćenje europskog tijela za vanjske poslove (EEAS) kojim čelnike Beograda i Prištine poziva da se suzdrže od zapaljive retorike, zatražila je od Bruxellesa da "prekine s licemjerstvom". Brnabić je također ocijenila da EU "nije napravila svoj dio posla" u primjeni Briselskog sporazuma iz 2013. i uspostavi Zajednice srpskih općina na Kosovu.

Ranije danas iz EEAS-a je u priopćenju naglašeno da nedavni porast zapaljive retorike između dužnosnika Beograda i Prištine, poglavito izjave o ratu i sukobima na zapadnom Balkanu, izazivaju "veliku zabrinutost". Istaknuto je da će "visoki političari dviju strana biti odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih napetosti i, potencijalno, nasilja u regiji".

Oštra reakcija iz Beograda

Brnabić je na Twitteru oštro reagirala porukom da EU nije ispunila svoje obveze, podsjetivši da je sporazumom dviju strana u Bruxellesu 2013. usuglašeno utemeljenje Zajednice srpskih općina.

"Da je EU napravila svoj dio posla - osigurala primjenu Briselskog sporazuma i jamčila osnovna ljudska prava Srbima na Kosovu i Metohiji - stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite s licemjerstvom", poručila je Brnabić u objavi na Twitteru.

Brnabić je ocijenila da kako bi, gledajući današnju izjavu EEAS-a, "netko mogao pomisliti da je danas 1. travnja , a ne 14. kolovoza". "Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala", napisala je premijerka Srbije.

Formiranje asocijacije srpskih općina na Kosovu usuglašeno je sporazumom dviju strana u travnju 2013. u Bruxellesu pod pokroviteljstvom tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton.

Srbija kaže da Kurti provocira oružani konflikt

Brnabić je ustvrdila da "punih 175 dana (kosovski premijer) Albin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima", i to "u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava - zabranivši im da glasaju".

"Čak i sama EU priznaje da ne može natjerati Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih općina - suštinu Briselskog sporazuma", navela je Brnabić. "Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa tim povodom", prokomentirala je Brnabić priopćenje EEAS-a.

Srpska premijerka istaknula je da "nasuprot tome, predsjednik (Srbije) Aleksandar Vučić i Srbija imaju jasan moto, a to su mir i stabilnost". "Tužno je vidjeti da EU ne vidi vlastitu krivnju za to gdje se danas nalazimo", ocijenila je Brnabić.

U priopćenju EEAS-a poručeno je da obje strane moraju "odmah prekinuti međusobna neprijateljstva i opasne izjave i ponašati se odgovorno".

Istodobno EEAS naglašava kako EU očekuje da će "o tim izazovnim temama", pod pokroviteljstvom šefa eurodiplomacije Josepa Borrella, 18. kolovoza u Bruxellesu na najvišoj razini razgovarati srpski predsjednik Vučić i premijer Kosova Kurti.

Bruxelles je ranije priopćio da je Borrell pozvao Vučića i Kurtija na razgovor o nastavku normaliziranja odnosa dviju strana.

Pročitajte više

 

Pročitajte više