Srpska premijerka napala svog ministra zbog hrvatske gay slikovnice

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL, Srdjan Ilic/PIXSELL

SRPSKA premijerka Ana Brnabić napala je ministra za inovacije u vladi Srbije Nenada Popovića koji se na Twitteru zapjenio zbog mogućnosti da hrvatska gay slikovnica Moja dugina obitelj dobije i srpsku verziju.

Podsjetimo, Popović je na Twitteru napisao da im "iz Hrvatske uvoze gay slikovnice" i da to "pod hitno treba zaustaviti". Napisao je i: "Moramo stati na put onima koji nas žele uvjeriti da je u redu da Roko ima dvije mame, a Ana dvojicu tate."

Brnabić oštro odgovorila homofobnom ministru

Brnabić mu je danas poručila da bi se trebao, umjesto komentiranja hrvatske gay slikovnice, baviti svojim poslom u vladi Srbije.

"Popović kao ministar bez portfelja zadužen za inovacije je zadužen da Ana, Stefan ili Miloš, da sva ta djeca ostanu u Srbiji, posao mu je da se bavi time da napravi uvjete da djeca ostanu u našoj zemlji", poručila je Brnabić, a prenosi agencija Tanjug.

Rekla je da Popovićeva izjava "nije u duhu tolerancije koju vlada pokušava promovirati" i da je "uvrijedio dio građana Srbije za koje radi i koje plaćaju vladu".

Srpska premijerka je dodala da jučer nije htjela reagirati jer misli da treba naučiti da se ne reagira na prvu loptu.

"Da sam jučer reagirala rekla bih mnoge stvari koje ne treba prenositi preko medija", kazala je.

Najavila je da će s Popovićem razgovarati u četiri oka "kako bi pokušala shvatiti njegovu izjavu". Ustvrdila je i da ne postoji nikakva uzročno-posljedična veza između homoseksualnosti i nataliteta te da će "zamoliti ministricu koja je zadužena za ta pitanja da objasni ministru Popoviću da natalitet nema veze s time što je netko gay".

Žestoka reakcija LGBT udruge

Popovićeva objava na Twitteru izazvala je dosta polemike u Srbiji.

Jučer je reagirao tamošnji Gay lezbijski ino-centar koji je poručio da je sramotno da jedan ministar u vladi Ane Brnabić piše tako nešto" te da očekuju njenu reakciju. Ta je organizacija poručila da su po hitnom postupku podnijeli pritužbu protiv ministra Nenada Popovića "zbog tvita kojim prijeti i diskriminira LGBT populaciju".

Podsjetimo, jučer je srpski ministar za inovacije i predsjednik Srpske narodne partije, Nenad Popović, na svojem Twitter profilu pisao protiv gej slikovnice iz Hrvatske.

Popović je reagirao na vijest da će gej slikovnica biti namijenjena djeci predškolskog uzrasta u Srbiji te kako će biti izdana na srpskom jeziku.

"U trenutku kada se kako država borimo da na sve načine podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo stati na put onima koji nas žele uvjeriti da je u redu da 'ROKO IMA DVIJE MAME, A ANA DVA TATE", poručio je Popović na svojem Twitter profilu.

Slikovnica Moja Dugina obitelj trebala bi dobiti srpsku verziju

Moja dugina obitelj prva je slikovnica o djeci s istospolnim roditeljima u Hrvatskoj i regiji, a njeni autori Iva Šegota i Maja Škvorc te ilustrator Borna Nikola Žeželj. Prvih 500 primjeraka slikovnice, koje je udruga objavila prvenstveno za svoje članove i podržavatelje, razgrabilo se i prije nego što je slikovnica predstavljena široj javnosti.

Udruga Dugine obitelji započela je početkom veljače crowdfunding kampanju kako bi skupila 18.000 kuna potrebnih za dotisak slikovnice.

Putem platforme Indiegogo prikupljeno je nešto više od 60.000 kuna, 337 posto više od traženog iznosa.



Ministar Popović je reagirao na tekst portala Blic.rs koji je pisao o slikovnici Dugina obitelj i najavio tiskanje na srpskom jeziku.

U tom članku Blic je naveo kako je predstavljanje slikovnice u Hrvatskoj izazvalo veliku buru u javnosti, dok je u Srbiji prošlo gotovo bez reakcija. Naglasili su i kako se slikovnica u Srbiji neće naći u slobodnoj prodaji, nego će njeno online izdanje biti dostupno zainteresiranima.

Koordinator udruge Dugina Obitelj, Daniel Martinović, Blicu je otkrio i planove rekavši kako se nada da će slikovnica ostati besplatna, ali i kako planiraju nastavak priče glavnih junaka Roka i Ane.

"Pripremili smo i prijevod na srpski, želimo da barem digitalna verzija slikovnice bude dostupna na webu svima koji je žele preuzeti i čitati na tabletima i laptopima", rekao im je i dodao kako su reakcije na slikovnice većinom pozitivne. 

Pročitajte više