Srpska premijerka: To nije sukob Hrvatske i Srbije, nego fašizma i antifašizma

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

OD VIKENDA su ponovo zaoštreni odnosi Hrvatske i Srbije. Tada je, podsjetimo, hrvatska granična policija delegaciji srpskih vojnika zabranila ulazak u zemlju. Oni su s vojnim odorama krenuli na komemoraciju u Jasenovac, ali su zaustavljeni. Srbija do danas tvrdi da su vojnici bili uredno najavljeni, ali za to nisu pružili nikakav dokaz u vidu dokumenta ili nešto slično. Hrvatska strana od početka tvrdi da je dolazak bio nenajavljen te u tom kontekstu nisu mogli biti pušteni u Hrvatsku.

Cijeli slučaj, ali i puno šire, danas je opet komentirala srpska premijerka Ana Brnabić.

"Dogodilo se to da je naša delegacija, mladi kadeti, išla odati počast žrtvama u Jasenovcu, jednom od najvećih stratišta tijekom Drugog svjetskog rata u Europi. Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego sukob između fašizma i antifašizma", rekla je Brnabić.

Ona je istaknula da, ako je jednom režimu, bilo kojem u Hrvatskoj, prihvatljiva tabla na kojoj piše “Za dom spremni”, koji je ustaški i nacistički pozdrav, onda nijedna protestna nota ne može tom režimu promijeniti mišljenje, prenosi Telegraf. Brnabić je rekla da je i danas u Luksemburgu rečeno kakva opasnost prijeti od relativizacije povijesti. Ona je, podsjetimo, u nedjelju kazala kako je u Hrvatskoj na djelu "zastrašujuća relativizacija povijesti".

"Kakva opasnost prijeti kada netko u Europi koristi slobodno, na svojim državnim ceremonijama i sportskim događajima, pozdrav uz koji je klao djecu i palio nedužne ljude i obitelji zatvorene u crkvama, pozdrav koji je simbol isto kao što je ''Ziege Heil'' simbol nacističke Njemačke, tako je pozdrav ''Za dom spremni'' simbol ustaške NDH. Ako je nekoj vlasti prihvatljivo da ima takvu tablu i da ne pusti nekog da oda počast žrtvama na nekom stratištu, nikakva protestna nota ne može im skrenuti pažnju", rekla je Brnabić.

"Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sjećanja na žrtve i borce, slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Europe, borbe protiv fašizma i ugnjetavanja ljudi", rekla je premijerka Srbije.

Pročitajte više