Srpska vlada donijela službenu odluku o protutužbi Hrvatske

VLADA Srbije je donijela zaključak o početku procedure o podnošenju protutužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Hrvatske za genocid nad Srbima. Srpski ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević je novinarima obznanio i da se formira Pravni tim radi utvrđivanja istine o sukobu i zločinima na teritoriju Hrvatske tijekom rata 1991-1995. godine. Za pripremu protutužbe bit će zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Sanader: Srpska protutužba je smiješna

Rat se vodio u Hrvatskoj, a ne u Srbiji i srpski vojnici su dolazili na teritorij Hrvatske a ne obratno, kazao je premijer Ivo Sanader i odbacio bojazan oko najavljene protutužbe Srbije protiv Hrvatske. Sanader je nakon sastanka u vezi s privatizacijom brodogradilišta, održanim u Zagrebu, istaknuo kako u ratu nisu stradali gradovi u Srbiji, nego u Hrvatskoj te je samo za primjer naveo Vukovar.

Podsjetimo, Međunarodni sud pravde u Haagu, prekjučer se proglasio nadležnim za hrvatsku tužbu podnesenu 1999. godine protiv Srbije, prema kojoj se Srbija drži odgovornom za povredu Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida. To je suočavanje s prošlosti, za koju nije odgovorna sadašnja srpska Vlada, već Miloševićeva velikosrpska politika, istaknuo je Sanader i dodao kako bi se Srbija trebala s time suočiti i krenuti dalje.

Isto tako, srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, najavio je podizanje protutužbe protiv Hrvatske, s tim da bi se Hrvatsku teretilo za "kontinuirani genocid", koji datira još iz doba Drugog svjetskog rata. Sanader je mogućnost podizanja takve tužbe protiv Hrvatske nazvao smiješnom.

K.S./D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više