Srpska vlada predložila raspuštanje skupštine

VLADA Srbije je srpskom predsjedniku Borisu Tadiću uputila prijedlog za raspuštanje Narodne skupštine i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora za 11. svibnja, prenosi B92.

"Na izvanrednoj sjednici vlada je ustanovila kako više nema zajedničku i jedinstvenu politiku", stoji u priopćenju srbijanske vlade.

Sinoć je predsjednik Boris Tadić rekao kako će parlament raspustiti kada dobije obrazloženi prijedlog Vlade te kako će nakon toga raspisati prijevremene izbore i to za 11. svibnja, kada se održavaju i lokalni izbori. S obzirom da prijevremeni izbori prema srpskom ustavu moraju biti održani najkasnije 60 dana od dana raspisivanja, Tadić ih ne može raspisati prije 12. ožujka, želi li da se oni održe 11. svibnja. Također, to prema izbornom zakonu ne može učiniti ni nakon 27. ožujka, jer od dana raspisivanja do održavanja izbora ne može proteći manje od 45 dana.

Tadić sad ima rok od 72 sata da ili raspusti parlament prema prijedlogu vlade, ili javnost obavijesti o tome da prijedlog vlade ne prihvaća.

Sjednica vlade na kojoj će se raspravljati o Prijedlogu odluke o raspuštanju Narodne skupštine te raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora, započet će točno u podne. Nakon sjednice, vlada će informirati o donesenim zaključcima.

Podsjetimo, srbijanska vlada s Vojislavom Koštunicom na čelu, izabrana je 14. svibnja prošle godine, gotovo puna četiri mjeseca nakon parlamentarnih izbora održanih 20. siječnja prošle godine.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više