Srpske tajne službe provjeravaju veze političara i kriminalaca s Ratkom Mladićem

DIREKTOR srpske Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Saša Vukadinović danas je zastupnicima Skupštine Srbije podnio izvješće o proteklom radu agencije kojoj je na čelu i zadacima koji su i dalje pred BIA-om.

U razgovoru za beogradski list Blic, Vukadinović je rekao da ne može govoriti o naporima koje BIA provodi sa ciljem utvrđivanja lokacije na kojoj se skriva Ratko Mladić. Istakao je da su svi kapaciteti agencije angažirani na lociranju i uhićenju Ratka Mladića, ali i Gorana Hadžića, jedinih preostalih haških optuženika koji su još uvijek u bijegu, a koji će zasigurno biti uhićeni ukoliko budu otkriveni na teritoriju Srbije.

BIA trenutno provodi operativnu akciju kojom bi se trebalo utvrditi postoji li i koja je veza između organiziranog kriminala, političkih stranaka i haških optuženika. Sadržaj i saznanja do kojih su operativci BIA-e došli još uvijek se ne mogu iznositi u javnost, rekao je Vukadinović i dodao da se status stroge tajnosti na te podatke primjenjuje sve do okončanja akcije.

Na pitanje o prošlogodišnjem uhićenju Radovana Karadžića, koji je uhićen u autobusu koji je iz Novog Beograda vozio prema Batajnici, Vukadinović je rekao da se radi o akciji koju je BIA izvela bez sudjelovanja stranih tajnih službi.

Kosovo kao glavni problem sigurnosti Srbije

Dodao je kako u Srbiji nema operativnih aktivnosti drugih tajnih službi, ali postoje partnerski odnosi BIA-e sa stranim tajnim službama i to isključivo u zakonskoj razmjeni informacija.

Agenti BIA-e fizički nisu prisutni na teritoriju Kosova i Metohije što agenciji otežava prikupljanje podataka "na tom dijelu Srbije", rekao je Vukadinović te istakao da BIA unatoč tome, putem suradnje s partnerskim službama, dolazi do određenih informacija s Kosova.

Tijekom današnje sjednice Odbora za sigurnost Skupštine Srbije Vukadinović je rekao da je sigurnosna situacija u Srbiji stabilna, ali bi separatističke težnje Albanaca na Kosovu "mogle dovesti do pogoršanja sigurnosti, ne samo u Srbiji, ve u cijeloj regiji".

Vukadinović je također rekao da stanje u tom dijelu Srbije karakterizira visoki stupanj tenzija koji je posebni izražen na sjeveru Kosova odnosno na području Kosovske Mitrovice. Ocijenio je kako bi u budućnosti neuspjeh oko nastojanja da se sjever Kosova stavi pod potpunu kontrolu Prištine mogao dovesti do pribjegavanja akcijama širih razmjera i to uz sudjelovanje terorističkih i parapolicijskih skupina na Kosovu.

R.I.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više