Srpske vlasti nakon prijetnje Anonymousa: Svi podaci vlade su sigurni

Foto: EPA

SVI podaci javne uprave zaštićeni su i nijedan povjerljiv dokument srpske vlade nije otkriven, priopćilo je srpsko ministarstvo informiranja i telekomunikacija u povodu prijetnji na društvenim mrežama i tvrdnji hakerske skupine Anonymous da su kompromitirane pojedine internetske stranice.

>> Anonymousi: Hakirali smo povjerljive dokumente srpske vlade

Anonymousi su početkom godine na društvenim mrežama objavili da je hakirana web stranica Vojske Srbije (VS), koja je 5. siječnja nakratko bila nedostupna, a srpskom predsjedniku poručili su da se spremi jer će uskoro biti svjedok "iznimnih iznenađenja u njihovo ime".

Podaci se čuvaju u Beogradu i Kragujevcu 

Slično intonirane prijetnje stigle su i s drugih profila na Twitteru, koji se potpisuju kao članovi skupine Anonymous, uz preuzimanje odgovornosti za obaranje web stranice VS-a i poruke Vučiću da ih ne podcjenjuje i da njegovi psi "više neće lajati". Vučić je uzvratio ironičnom porukom na Instagramu i, uz fotografiju s dva psa, napisao: "Spremamo se za borbu protiv Anonymousa."

"Svi podaci od značaja za Republiku Srbiju čuvaju se u Državnim data centrima u Beogradu i Kragujevcu po najvišim tehničkim i sigurnosnim standardima", priopćilo je ministarstvo informiranja i telekomunikacija. Naglašeno je da stručne službe MUP-a, Bezbednosno-informacijske agencije (BIA), Ureda za informacijske tehnologije i elektronsku upravu te VS-a "koordinirano rade i prate sve aktivnosti".

Žele zaplašiti građane"

"Uznemirujuće objave" na društvenim mrežama, kako je ocijenilo ministarstvo, imaju za cilj "zaplašiti građane i predstavljaju element specijalnog rata koji se vodi protiv Srbije". Od zaposlenika u javnoj upravi zatraženo je da se pridržavaju mjera informacijske sigurnosti i svih sigurnosnih preporuka u vezi s neprovjerenim i sumnjivim e-mail porukama i internetskim stranicama.

Hakerska skupina koja sebe naziva Anonymous djeluje necentralizirano, nema formalno vodstvo i koristi mahom isti naziv za tisuće profila na Twitteru. Vučiću zamjeraju odnos prema Kosovu, to što nije uveo sankcije Rusiji i što blisko surađuje s Moskvom, dok Bruxelles inzistira da Srbija uskladi svoju vanjsku politiku s Unijom i pridruži se sankcijama međunarodne zajednice Kremlju. 

Pročitajte više