Srpski alpinist poginuo na K2, za većinom međunarodne ekspedicije se još traga

NAJOPASNIJI svjetski uspon za planinare, himalajski vrh K2 odnio je danas nove ljudske žrtve. Međunarodnu ekspediciju koju su činili alpinisti iz Nizozemske, Italije, Koreje, Srbije i Norveške zahvatila je lavina u kojoj su najmanje dva planinara poginula, a 12 ih je nestalo.

U ekspediciji je bilo 17 planinara, a samo se jedan uspio vratiti do baznog kampa koji se nalazi na 8300 metara visine. Šef kampa Mario Panzeri medijima je kazao kako je talijanski alpinist Marco Confrotola pothlađen i umoran, ali dobro se oporavlja zahvaljujući lijekovima i kisiku koje uzima.

"Ima ozljede glave i ramena", kazao je za DPA Mohammed Akram, glasnogovornik Planinarskog kluba Pakistan. "Jučer je bilo lijepo vrijeme pa su se pokušali popeti što su više mogli. No, uhvatila ih je lavina koje su na K2 vrlo česte", kaže Akram.

Za ostalim se alpinistima još traga, a strahuje se kako će broj mrtvih narasti. Pukovnik pakistanske vojske Mohmmad Ilyas objasnio je da helikopteri ne mogu krenuti u operaciju spašavanja sve dok se planinari ne spuste na šest tisuća metara, što bi moglo potrajati nekoliko dana, a zalihe hrane su im navodno vrlo oskudne.

Visok 8611 metara, K2 je drugi najviši vrh na svijetu i uvjerljivo najteži planinarski uspon koji je kroz godine odnio brojne živote.

J.C.

Pročitajte više