Srpski analitičar: Mislim da je režim još jednom ozbiljno uzdrman

DESECI tisuća ljudi u Beogradu i u još pedesetak gradova Srbije okupilo se u subotu na ekološkim prosvjedima, uz upadljivo odsustvo uniformirane policije, sudjelujući u blokadi cesta te zahtijevajući ukidanje Zakona o eksproprijaciji i o referendumu kako bi se spriječila eksploatacija litija u zapadnoj Srbiji.

U RTL Danas javio se iz Beograda politički analitičar Vuk Velebit.

"Današnji protesti su bili vrlo masovni, ne samo u Beogradu nego i širom Srbije. Ovo je prvi put poslije '90-ih da imamo građansku neposlušnost, a to znači blokada autoputova, regionalnih cesta i ostalih prometnica. Za razliku od prije nekoliko dana, kad je policija napadala građane, danas policije uopće nije bilo, ali je ipak bilo izoliranih incidenata, i to više u nekim gradovima u unutrašnjosti Srbije", opisivao je Velebit:

"U Beogradu je bilo nekoliko pokušaja upadanja automobilima u masu. Međutim, građani su uspješno izbacili te provokatore. U Novom Sadu je došlo do tučnjave kad je grupa huligana upala među građane. Ali, građani su i tu uspjeli izolirati tu grupu i da ih izbace iz mase."

"Bilo je premlaćivanja i političkih aktivista", dodao je.

Policije danas nije bilo, ali:

"Jutros su policajci širom Srbije upozoravali građane, čak su prijetili nekim novinarima da ne izvještavaju s protesta."

"Izvlačenje litija je postalo simbol borbe za Srbiju, za ekologiju, za čist zrak, za naše rijeke. Nije to samo Rio Tinto, tu su i kineske tvornice koje se grade po Srbiji. Beograd je najzagađeniji grad na svijetu i mislim da su to neki realni problemi s kojima se svi građani suočavaju", kazao je dalje Velebit, koji smatra da će Vučić imati velikih problema na skorim izborima na nekoliko razina:

"Mislim da je režim još jednom ozbiljno uzdrman."

Pročitajte više