Srpski analitičari za izbore, političari i za i protiv

POLITIČKI analitičari Dušan Pavlović i Slobodan Antonić smatraju kako je odluka o padu srpske vlade najbolje i najracionalnije rješenje za izlazak iz krize u koju je vlada zapala.

Pavlović je, kako prenosi Beta, na Radio Televiziji Srbije pohvalio potez premijera Koštunice jer je bio hrabar donijeti takvu odluku.

Slobodan Antonić je rekao samo kako očekuje da demokrati prihvate Koštuničin prijedlog jer se "oni ne boje izbora".

Stranke i za i protiv

Dužnosnik srpskih radikala Dragan Todorović izjavio je za Tanjug da je takav potez Koštunice bio očekivan i logičan. "Nakon njegove jučerašnje izjave da nema povjerenja u svoje koalicijske partnere postojale su dvije mogućnosti - ili da se formira nova vlada za što nije postojala većina ili da se ide na nove izbore" - rekao je on dodajući da je SRS spreman na izvanredne izbore.

Predsjednik Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović izjavio je da će izvanredni izbori biti prilika za konačni raskid s politikom koja je podijelila građane a zemlju posvađala sa skoro cijelim svijetom. "LDP na izbore izlazi da završi posao koji je započela 5. listopada i da Srbiju sa Miloševićevog puta, na koji ju je vratio Koštunica, vrati ka ciljevima kojima nas je vodio Đinđić" - rekao je on dodajući kako je Srbiji potreban dogovor svih stranaka koje su spremne da uhićenjima svih optuženih za ratne zločine okončaju suradnju s Haškim sudom i time omoguće nastavak europskih integracija.

Potpredsjednica Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je kako je odluka Koštunice očekivana jer Demokratska stranka nije bila spremna za kompromis. "Oni nisu htjeli i nisu željeli da se postigne kompromis oko ključnih državnih i nacionalnih interesa, prije svega Kosova i Metohije" - rekla je Filipovski, prenosi B92.

Predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kazao je kako odluka premiijera Koštunice nije dobra jer njome mogu biti ugroženi nacionalni i državni interesi. "Srbija ostaje bez državnih institucija, bez skupštine i bez vlade u vrijeme kada se trebamo boriti na međunarodnoj sceni da obranimo Kosovo i Metohiju i da pomognemo Srbima u pokrajini" - rekao je Dačić dodajući kako ova odluka može ugroziti nacionalne i državne interese što pokazuje svu neozbiljnost vladajuće koalicije koja je bila na čelu države u posljednjih godinu dana. 

"Demokratska stranka smatra da je odluka premijera Koštunice u skladu s demokratskim principima i demokratskim vrijednostima. DS se zalagala za nalaženje kompromisnog rješenja i prevladavanje krize. S obzirom da to nije bilo moguće, onda je raspisivanje izbora jedno rješenje." - rekla je predsjednika zastupničkog kluba DS Nada Kolundžija.

Predsjednik G17 plus Mlađan Dinkić potez Koštunice ocijenio je kao častan, demokratski i jedini realan, te rekao kako su izbori najbolje rješenje za završetak krize. "Sve ostalo bilo bi mrcvarenje i gubljenje vremena. Zato ćemo mi podržati prijedlog za raspuštanje skupštine i raspisivanje izbora. Ni meni ni stranci nije stalo biti u vladi koja Srbiju vodi u samoizolaciju. Smatramo da Srbija ima budućnost samo ako je u EU" - dodao je Dinkić.

A.H.
Foto: AFP

Pročitajte više