Srpski i BiH mediji o stanju Ivice Račana

VIJEST o borbi za život Ivice Račana prenijele su sve vodeće svjetske agencije, uglavnom ističući njegovu važnost i ulogu u političkm životu Hrvatske, a vijest o pogoršanju njegova stanja danas su prenijeli i susjedni mediji, uključujući i one u Bosni i Hercegovini, te Srbiji.

Radio televizija Bosne i Hercegovine prenijela je kratku informaciju o tome da je Ivica Račan i dalje u kritičnom stanju te da se bori za život u Kliničkom centru Rebro u Zagrebu. Istu vijest prenijeli su i FTV, Bljesak. info, te agencija Fena, uz dodatak da su najnovije vijesti koje stižu iz SDP-a da je Račan noć proveo mirno te da ga je jučer, uz njegovu obitelj, posjetilo i vodstvo SDP-a.

Bosanski Hayat prenosi nešto opširniji izvještaj hrvatskih medija iz Zagreba, između ostaloga, i o okupljenim brojnim novinarima ispred sjedišta stranke SDP-a i KBC-a Zagreb, a koji iščekuju najnovije vijesti o stanju predsjednika najveće hrvatske opozicijske stranke.

Bosansko Oslobođenje piše o tome kak su neki elektronski mediji u Hrvatskoj jučer, tragom vijesti da je službeno potvrđeno da je Ivica Račan u kritičnom stanju i da je povremeno bez svijesti, objavili i da je preminuo, što je naknadno demantirano iz sjedišta SDP-a.

Nadalje piše kako su se u ovoj situaciji, "koja uza sve simpatije ili animozitete, ipak zahtijeva određeno poštovanje, pojedini mediji poprilično osramotili", a u nastavku se navodi kako su Radio 101 i internet portali Net i TPortal proglasili Račanovu smrt u vrijeme kada je iz službenih izvora potvrđeno kako se on još uvijek bori za život.

Oslobođenje prenosi i kako se sve reakcije u Hrvatskoj u prvom redu svode na želju da Račan uspije u ovoj svojoj najtežoj borbi, uz dodatak kako njegova uloga u političkom i sveukupnom životu Hrvatske u protekla dva decenija ostaje nezaobilazna.

Srpski B92 također prenosi da se, prema dosadašnjim saznanjima iz stranke SDP-a, "Račan nalazi u stanju sužene svijesti i tek povremeno se budi iz kome, a uz njega su članovi njegove najuže obitelji", dok Blic javlja kako "bivši premijer Hrvatske Ivica Račan, do prekjučer predsjednik SDP-a, najveće opozicijske stranke u Hrvatskoj, proživljava svoje posljednje trenutke" te kako se svakog trenutka očekuje njegova smrt.

Blic također prenosi da se kritično zdravstveno stanje Ivice Račana moglo i očekivati, s obzirom na ostavku koju je potpisao na mjesto predsjednika SDP-a prije nekoliko dana, a njegovo neizjašnjavanje povodom njegova mogućeg nasljednika nazivaju - neočekivanim. U nastavku se također prenosi kako neki politički analitičari predviđaju da će SDP mati velikih problema u borbi za Račanovog nasljednika.

Srpske Nezavisne novine prenose kako su "dojučerašnjeg predsjednika Socijaldemokratske partije Ivicu Račana jučer kasno popodne na životu održavali aparati, a liječnici nisu očekivali da će poživjeti duže od nekoliko sati". "Račan je bio na samrti, u terminalnoj fazi karcinoma, koji je metastazirao na mozak", piše u nastavku. Nezavisne novine također prenose i informaciju kako je Račana u bolnici posjetio i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić koji je s njim prozborio par rečenica, prije nego je Račan ponovno izgubio svijest.

B.S.

Pročitajte više