Srpski ministar o suđenju ´vukovarskoj trojci´

FORMALNI zahtjev Haaškog tužiteljstva da se slučaj "vukovarske trojke" prepusti u nadležnost hrvatskog pravosuđa još nije upućen vijeću Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu, kako je to prije nekoliko dana najavilo Haaško tužiteljstvo, rekao je u subotu novinarima predsjednik Nacionalnog savjeta SiCG za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić.

Ljajić sudjeluje u radu dvodnevne konferencije "Stvaranje uvjeta za prenošenje nadležnosti u postupcima koji su započeti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviji po pravilu 11 bis Pravilnika o postupku i dokazima", koja je u subotu počela u Beogradu.

"SCG je spremna preuzeti taj slučaj, pogotovo s obzirom na činjenicu da upravo pred beogradskim Specijalnim sudom za ratne zločine traje suđenje optuženima za zločin na Ovčaru, a Haško tužiteljstvo nije imalo primjedbi na dosadašnji tijek tog postupka", kazao je Ljajić. Kako je dodao, prepuštanje slučaja "vukovarske trojke" hrvatskom pravosuđu bio bi "potez koji bi loše utjecao na stav SCG prema Haškom sudu i rast otpora javnosti prema njemu, te bi imao i dalekosežne posljedice na proces pomirenja u regiji".

"Izručenje vukovarske trojke Hrvatskoj značilo bi da su vlasti Srbije prekršile Ustav, jer smo mi Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića i Milu Mrkšića izručili međunarodnoj, nadnacionalnoj instituciji, a prijenosom slučaja hrvatskom pravosuđu bilo bi to izručenje drugoj državi, što Ustav zabranjuje", komentar je specijalnog tužitelja za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića.

"Hrvatsko pravosuđe je spremno da i suđenje vukovarskoj trojci provede u skladu s hrvatskim i međunarodnim propisima i standardima. Jasno je da smo zainteresirani za taj slučaj, jer to je najteži zločin počinjen u Hrvatskoj za vrijeme rata", izjavio je Hini hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić.

Aleksandra Milenov, predstavnica u beogradskom Uredu Haaškog tužiteljstva naglasila je, govoreći na konferenciji, da Međunarodni kazneni sud "nije od Haaškog tužiteljstva primio zahtjev da predmet vukovarske trojke ustupi Hrvatskoj". Govoreći o prepuštanju haaških predmeta pravosuđu zemalja regije, kazala je da je "nemoguće govoriti o broju predmeta koje će Haaško tužiteljstvo možda ustupiti" Hrvatskoj, SCG i Bosni i Hercegovini, ali da će najviše predmeta biti ustupljeno BiH. Haaški sud, kazala je, pri ocjeni o eventualnom prebacivanju haaškog predmeta domaćem pravosuđu cijeni i zakonodavstvo te zemlje, i spremnost tog pravosuđa da pravično i nezavisno sudi, ali i stupanj suradnje te zemlje s Međunarodnim kaznenim sudom.

Pročitajte više