Srpski nadriliječnik zbog kojeg je mladić umro od raka bio je gost na HRT-u

Screenshot: Youtube/HRT

MIROLJUB Petrović, vjerski ekstremist i šarlatan iz Srbije kojeg sestra mladića preminulog od raka optužuje da je skrivio njegovu smrt svojim nadriliječništvom, prilično je poznata osoba u Srbiji, ali i široj regiji. 

>> Mladom Srbinu rak liječio šetnjom i molitvom. Mladić je umro

Petrović se, naime, proslavio svojim nevjerojatnim teorijama zavjera i ultrakonzervativnim tezama i savjetima o muško-ženskim odnosima, obitelji, religiji i idealnom društvenom uređenju koje bi, kako otvoreno kaže, bilo teokratsko.

"Ideš pod mač, bato"

Zasigurno najpoznatija izjava, koja je postala i svojevrsni mem, je "ideš pod mač, bato" - njegova preporuka da se dilere droge kažnjava smrtnom kaznom, odnosno odsijecanjem glave ili kamenovanjem.

Prema Petrovićevom shvaćanju, društvo bi trebalo biti uređeno u skladu s biblijskim propisima, odnosno prema "Dušanovim zakonima" - zakoniku koji je donio srpski kralj Dušan Nemanjić u 14. stoljeću.

Saudijska Arabija najbliža Petrovićevom idealnom društvu

Stoga ne čudi previše ni što je Petrović pohvalio šerijatsko društveno uređenje u Saudijskoj Arabiji, gdje se brutalno krše ljudska i posebno ženska prava, tvrdeći da je ono "najbliže biblijskim zakonima" - iako priznaje da su i Amiši i ultraortodoksni Židovi bliski njegovoj viziji. Saudijska Arabija je bolje mjesto za život od Europske unije, smatra, jer su u Europi "legalizirane sve vrste nemorala i destrukcije", a oni koji kritiziraju saudijski režim zbog kršenja ljudskih prava su obični "sotonisti".

Petrović je otišao još dalje i, kako piše srpski Telegraf, izjavio da u Islamskoj državi "znaju kako rješavati probleme". 

Na HRT-u kod Mišaka pričao o mladoj Zemlji, proučavanju nadrealnog i svicima iz Mrtvog mora

Iako je po struci inženjer geologije, odnosno paleontologije i doktor filozofije, Petrovićeva "specijalizacija" su, među ostalim, kreacionizam - teorija da je evolucija laž, a da je zemlja stara tek nekoliko tisuća godina, zatim teorija da su Srbi izgubljeno židovsko pleme, da svijetom vladaju masoni i Katolička crkva, da je homoseksualizam bolest i naposljetku, pseudomedicinske teorije prema kojima se rak i druge teške fizičke i psihičke bolesti mogu liječiti "prirodnim" putem, odnosno postom, sokovima, molitvom, masažom i šetnjom. Sve je ovo godinama izlagao na svojim predavanjima, tečajevima u svom "Centru za prirodnjačke studije" i u televizijskim emisijama. 

Posebno je skandalozno što je Petrović u više navrata bio i gost na HRT-u - točnije, u pseudoznanstvenoj emisiji "Na rubu znanosti" notornog teoretičara zavjera Krešimira Mišaka, koja se emitirala u sklopu HRT-ovog znanstvenog programa. Petrović je tako Mišaku i gledateljima HRT-a imao priliku iznositi svoje vjersko-fundamentalističke teze o "mladoj Zemlji" i tzv. svicima iz Mrtvog mora.

A zbog svojih pseudomedicinskih aktivnosti, sada bi mogao i završiti u zatvoru, kako je srpski Blic sugerirao, jer je, kako tvrdi Biljana Jovanović, propisao svoj "program ozdravljenja" njenom pokojnom bratu Slavči Petrovu koji je obolio od tumora na mozgu. Petrov je preminuo 7. siječnja u 32. godini života, a njegova sestra optužuje Petrovića da je uvjerio njihovu obitelj da se bolesni mladić ne liječi konvencionalnom terapijom, već mu je propisao svoj već spomenuti "program ozdravljenja" koji je skupo naplaćivao. Uvjeravao ih  je da će bolesnik tako ozdraviti, a za epileptičke napadaje koje je imao zbog tumora tvrdio je da su "problem sa demonima".

Petrović pak negira da je liječio ili uopće vidio njenog brata i inzistira da nema ništa s njegovom smrću.

Ovaj slučaj samo je potvrda da šarlatani i vjerski ekstremisti poput Petrovića nisu samo bezazleni osobenjaci i treš-ikone, već da ono što propagiraju može biti itekako opasno. Nadriliječništvo je, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, kazneno djelo.

 

Pročitajte više