Srpski nadriliječnik zbog kojeg je umrlo troje ljudi: "Glasajte za Pernara"

Foto/Screenshot: Nel Pavletic/PIXSELL/Facebook

IVANU Pernaru, saborskom zastupniku, osnivaču Živog zida iz kojeg je izašao u lipnju ove godine i kandidatu za predsjednika, skandalozne izjave definitivno nisu strane. O tome kako se na društvenim mrežama hvali da je odbio cijepiti svog novorođenog sina, kako istog tog sina koristi za jeftinu samopromociju i širenje opasne pseudoznanosti o cjepivima već smo naširoko pisali. 

>> Pernar radi maloumne samopromocije otvorio bebi Facebook profil

>> Liječnici upozoravaju: Djeca umiru od ospica. Cijepite ih, ne slušajte Pernara

No jučerašnjom objavom na svom Facebooku profilu, na kojem ga prati više od 280 tisuća ljudi, nadmašio je sam sebe. Naime, podijelio je snimku intervjua ni s kim drugim nego s Miroljubom Petrovićem.

"Ideš pod mač, bato"

Ovaj notorni desničarski ekstremist iz Srbije najpoznatiji je po svojem zagovaranju teokracije, obnove srednjovjekovnog Dušanovog carstva i izjavi o povratku smrtne kazne odrubljivanjem glave koja je postala svojevrsni mem: "Ideš pod mač, bato." Donedavno su ga u Srbiji i šire uglavnom smatrali simpatičnim redikulom i televizijskom treš zvijezdom čije teorije zavjera i pozive na ukidanje demokracije ne treba posebno ozbiljno shvaćati.

No u siječnju ove godine otkrivena je njegova još mračnija strana, kad je sestra mladića koji je preminuo od raka optužila Petrovića da je kriv za njegovu smrt. Biljana Jovanović je, naime, otkrila da je njen brat Slavčo Potrov obolio od tumora na mozgu, nakon čega se obratio Petroviću. On je i njega i njegovu obitelj uvjerio da se ne liječi konvencionalnom terapijom, nego mu je propisao svoj "program ozdravljenja" u svome "Centru za prirodnjačke studije".

>> Srpski nadriliječnik zbog kojeg je mladić umro od raka bio je gost na HRT-u

Kad mu je "pacijent" umro, Petrović krivio i vrijeđao obitelj

Kako je tada pisao srpski Blic, ovaj nadriliječnički program sastojao se od molitve, šetnje, prirodnih sokova i tinktura koje mu je Petrović prodavao, a masno mu je naplatio i boravak u svojem "Centru", koji je ustvari straćara na selu - 120 eura dnevno. Iako je magnetna rezonanca pokazala da se radilo o benignom tumoru koji se mogao odstraniti operacijom uz dobre šanse ozdravljenja, Petrović je poručio sestri bolesnika da se "ne bave glupostima" i da "lijekove koje su mu dali liječnici ne uzima" jer im je on "poslao jedinu terapiju koja mu može pomoći". Za njegove epileptične napade uzrokovane tumorom postavio je jedinstvenu dijagnozu: "problem s demonima". Kad se sestra žalila zbog njegovog sve lošijeg stanja, Petrović joj je e-mailom odbrusio da "ne bude dosadna" jer će joj "blokirati mail".

Petrovu ovo "liječenje" nije pomoglo. Umro je 7. siječnja, sa samo 32 godine. Umjesto da prizna krivicu, Petrović je optužio obitelj da je "uništila dijete". U televizijskom gostovanju napao je sestru preminulog da "nije razumjela njegovu poruku", pravdajući se da on "nije rekao da može ikoga izliječiti", već samo davati savjete. Savjete koji su mladog Srbina koštali života. Kasnije je o njoj govorio kao o "buzdovanki iz Makedonije" koja je "obučena kao da radi u javnoj kući".

A on nije bio jedini. Blic je u veljači pisao i o Marijanu Batovcu koji je obolio od raka gušterače. I on se obratio Petroviću i zatim od njega kupovao navodno ljekovite tinkture i prešao na posebni režim ishrane.

Uređaji za dijagnostiku "prizivaju demone"

Petrović je u e-mail prepisci uvjeravao Batovca da su mu nalazi bolji nego što su bili te da "bi bili još bolji da nije išao kod polupanog nutricionista koji je dao da se truje leševima mrtvih bolesnih životinja i da nije išao na to okultno mjerenje navodnim uređajem kojim se prizivaju demoni".

No stanje mu je bilo sve gore. Umro je od raka u ožujku 2018. u dobi od 41 godine.

Blic je u ožujku otkrio novi slučaj. Kako im je ispričao Aleksandar Ilievski iz Makedonije, njegov rođak Risto Krstevski (42) obolio je od raka grla 2016. I on se, kao i čitav niz teško bolesnih ljudi, obratio Petroviću. Ovaj nadriliječnik je i njemu rekao da sluša "njega, a ne te doktore debilne", nakon čega je Krstevski došao u njegov "centar" na 12 dana. Nakon toga je godinu dana kupovao od Petrovića navodno ljekovite tinkture i držao se posebnog režima prehrane koji mu je ovaj propisao. Boravak u centru je navodno platio 600 eura, a tinkture 120 eura mjesečno.

No i njemu se stanje samo pogoršavalo, da bi na kraju preminuo u prosincu 2017. Nakon što mu se Ilievski javio SMS porukom i prozvao ga za nečovječnost, Petrović mu je odgovorio: "Vi ste nezahvalna osoba i nemojte više da mi se javljate." 

"Taj šarlatan je veoma opasan, a mladi ljudi slušaju Miroljuba i vjeruju u njegove riječi", upozorio je u ožujku Ilievski. 

Zbog svega ovoga Petrovićevim nadriliječništvom i nadriljekarstvom se počelo baviti i srpsko tužiteljstvo u Leskovcu, no slučaj je, izgleda, zapeo u fazi predistražnih radnji.

Petrović: Pernar poznaje Sveto pismo, bog može preko njega zatalasati ovu žabokrečinu

No ništa od ovoga nije spriječilo Ivana Pernara da se pohvali intervjuom u kojem ga Petrović hvali kao "najpametnijeg političara u Hrvatskoj" i "jedinu svijetlu točku na političkoj sceni, ne samo u Hrvatskoj nego i šire". Razlog? "On je teološki pismen, poznaje Sveto pismo, on je netko kome je teologija bliska", objasnio je Petrović.

Iako je jasno dao do znanja da je po njemu demokracija "luda kuća" i "cirkusarija", a i da ipak ima "neke zamjerke" na račun Pernara, Petrović je podržao njegovu kandidaturu na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj i pozvao sve gledatelje u Hrvatskoj da glasaju za njega, ali i da se uključe u njegovu predizbornu kampanju".

"Ja sam s njim veliki prijatelj, on je prijatelj mnogim Srbima, on dijeli moju ideologiju", dodao je ovaj vjerski ekstremist i nadriliječnik iz Srbije, koji je otkrio i da se upoznao s Perarom kad je držao svoje predavanje u Zagrebu. 
"Mislim da bog preko njega može zatalasati ovu žabokrečinu", zaključio je nadahnuto.

Pernara su zbog povezivanja s ovakvom osobom upozorili i neki njegovi fanovi. "Pametniji je od onih koji podržavaju one koji nas vode u propast", odgovorio je Pernar. Nadriliječnik zbog čije je manipulacije umrlo najmanje troje ljudi za Pernara je pametan.

Pročitajte više