Srpski pravnik Stojanović: Hrvatska tužba protiv Srbije gubi argumente

SRPSKI stručnjak za međunarodno pravo Radoslav Stojanović je kazao kako je Haški sud procijenio da je Oluja bila zločinački pothvat te da hrvatska tužba protiv Srbije gubi argumente.

Stojanović je kazao da je u presudi generalima Haag zaključio da je na čelu zločinačkog pothvata bio Franjo Tuđman te da "nije nikakav general to napravio na svoju ruku". "Ova presuda će imati i dobre političke posljednice, jer će možda utjecati da u Hrvatskoj prestanu Oluju slaviti kao veliku oslobodilačku akciju", kazao je Stojanović.

"Kakva je to pobjeda u kojoj 246 tisuća vojnika napada 30 tisuća stanovnika"


"Jer, koja je to pobjeda ako 246 tisuća hrvatskih vojnika krene na teritorij na kojem ima 30 tisuća stanovnika", dodaje Stojanović, pišu srpski mediji. Stručnjak za međunarodno pravo smatra da Hrvatska Oluju više ne može predstavljati kao pobjedu ili domovinski rat. Stojanović kaže da Srbija ne bi trebala inzistirati na protutužbi protiv Hrvatske.

"Srbiji sada ne bih predlagao nikakve poteze. Treba ih pustiti da se 'kuhaju u vlastitom soku' i neka shvate da samo dobri odnosi i suradnja sa Srbijom mogu dati plodove i jednoj i drugoj strani, a i regiji", kazao je Stojanović i zaključio kako nikakvi sukobi ne mogu ničemu doprinijeti. 

Pročitajte više