Srpski radikali protiv Dulić-Marković: Na vlast u Srbiji dovode se ustaše

IVANA DULIĆ-MARKOVIĆ, rođena Zagrepčanka i srbijanska ministrica poljoprivrede, ponovno je, kao kandidatkinja za potpredsjednicu srpske Vlade, izložena govoru mržnje srpskih radikala, točnije njihova zastupnika Zorana Krasića te nekadašnjeg ministra trgovine u drugoj vladi Mirka Marjanovića, objavio je srpski B92.

"Gdje joj je bila rodbina, a brat gdje joj je bio u vojsci Republike Srpske ili u Zengama? To je ta gospođa koja je rekla da je ona vlast klala i krvavim kontejnerima prebacivala..." - samo je jedna od izjava kojom se zastupnik SRS-a obrušio na obitelj ministrice Dulić-Marković, kao i na nju osobno te njezinu stranku G17 plus.

"Bliska rodbina Ivane Dulić Marković se hvalila time da je sudjelovala u Domovinskom ratu u Hrvatskoj i da ima naročite zasluge." - nastavio je Krasić, dodavši kako Dulić-Marković "dovodi ustaše na vlast u Srbiji" te da "ide putem onih koji mrze državu i građane Srbije".

Niz uvreda iznesenih na račun srbijanske ministrice poljoprivrede ovaj su put bile potaknute raspravom o prijedlogu zakona o reguliranju plaća državnih službenika, pri čemu je govor mržnje u Parlamentu Srbije i ovaj put prošao nekažnjeno.

Naime, predsjedavajući skupštine Vojislav Mihajlović, unuk četničkog vojvode Draže Mihajlovića, na ove riječi nije reagirao, dok su članovi stranke G17 plus u znak protesta napustili zasjedanje.

"Htjela bih kazati da je ovo potpuni rječnik mržnje i kaosa na djelu, koji govori više o onima koji to rade nego o mojoj obitelji, koja je ugledna obitelj. Mi smo vrlo ponosni što smo građani Srbije i građani Vojvodine." - riječi su kojima je Ivana Dulić-Marković, vidno uznemirena, reagirala na optužbe. Dulić-Marković je također dodala kako joj je taj govor mržnje samo još veći poticaj "da se bori za europsku Srbiju te reforme koje je započela".

"Nema načina da me u tomu spriječe ni fašisti koji moju obitelj stavljaju na tanjur raznim bolesnicima." - dodala je srbijanska ministrica poljoprivrede.

Na ovakvo ponašanje zastupnika radikala, a koji u svojim javnim istupima nerijetko vrijeđaju ministre, najviše Vuka Draškovića, zatim državne službenike poput predsjednika Srbije Borisa Tadića, ubijenog premijera Zorana Đinđića, pa često i novinare, reagirala je i zastupnica G17, Snežana Plavšić.

"Stranka G17 plus zalaže se za Srbiju kao zajednicu svih naroda i građana koji u njoj žive. Smatramo da su takva etiketiranja ostala u devedesetim godinama, da nas takva etiketiranja vode u međusobne sukobe i ratove, to je scenarij koji je već viđen. Mi se zalažemo za europsku Srbiju u kojoj se njeguju drugačije vrijednosti“. - izjavila je Plavšić.

Kao ministrica poljoprivrede u Srbiji, Dulić-Marković nerijetko je bila izložena napadima radikala zbog svojeg hrvatskog podrijetla. Tako su primjerice prošle godine aktivisti stranke haškog optuženika Vojislava Šešelja dijelili letke na kojima se kritizira rad stranke G17 plus, a na kojima je uz njezino ime tiskan hrvatski grb.

Još tada su mnogi taj čin okarakterizirali kao "iskazivanje nacionalne netrpeljivosti" te kao "govor mržnje". Posljednje "šovinističke ispade" pojedinih zastupnika srpskog Parlamenta koji su vrijeđali ministricu poljoprivrede, najoštrije je osudio i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić.

Dok zastupnici stranke G17 plus izjavljuju kako će u četvrtak, kada će biti nastavljena sjednica, nazočiti nastavku zasjedanja, radikali najavljuju kako će, ako Ivana Dulić-Marković bude prozvana potpredsjednicom Vlade Srbije, istu napustiti.

Pupovac: Zastupnik srpskih radikala i nezavisni hrvatski zastupnik Ivo Lončar su braća po mržnji

"Prije svega ogorčeni smo na tu barbarsku gestu i najoštrije osuđujemo ponovni napad na ministricu Dulić-Marković od strane predstavnika Srpske radikalne stranke" - kazao je u razgovoru za Index Milorad Pupovac komentirajući napade na rođenu Zagrepčanku, ministricu poljoprivrede u Srbiji.

"Smatramo da je to iznimno štetno za Parlament Srbije, te za položaj Srba tamo gdje su oni manjina, i da to pokazuje bezumnost politike koja se temelji na mržnji i na govoru mržnje. To sigurno ometa napore Srba u Hrvatskoj da se suprotstave govoru mržnje koji se mogu čuti i kod nas i bez obzira što to možda i ne izgleda tako ali ovaj zastupnik srpskih radikala i nezavisni zastupnik Ivo Lončar su zapravo braća po mržnji" - nastavio je Pupovac.

"Očekujemo da će ovo naići na vrlo oštru političku osudu, ali istovremeno ovo upućuje na neophodnost zakonske intervencije, jer slobodan govor ne uključuje poticanje mržnje i govor mržnje" - rekao je Pupovac u ime SDSS-a za Index.

"Gospođi Dulić-Marković dajemo punu podršku na njezinoj ustrajnosti da obavi ono što kao osoba demokratskih opredjeljenja želi obaviti, a to znači doprinijeti demokratizaciji Srbije i sa druge strane da se odupre ovakvima koji se na nju usmjeravaju aktima mržnje i klub SDSS-a će takvu poruku uputiti njoj i njezinoj stranci, kao što smo je već uputili i javnosti Srbije" - zaključio je u razgovoru za Index Pupovac.

B.S./A.H.
Foto: Danas

Pročitajte više