Srpski student Miladin Kovačević od optužbi za premlaćivanje branio se šutnjom

MILADIN KOVAČEVIĆ, srpski student kojeg američke savezne vlasti traže zbog premlaćivanja studenta Bryana Steinhauera u svibnju ove godine, danas je uhićen i saslušan u prostorijama beogradske policije, prenose srpski mediji.

Kovačević je nakon saslušanja izveden pred istražnog suca Drugog općinskog suda u Beogradu, rekao je njegov odvjetnik Borivoje Borović. Kako je pojasnio, Kovačević je iznio obranu povodom kaznenih djela zloupotrebe službenog položaja u poticanju i krivotvorenju isprave, dok se povodom kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda branio šutnjom.

Na šutnju se odlučio iz razloga što tužiteljstvo nije odgovorilo na pitanje je li postupak protiv njega pokrenut po molbi američkih vlasti ili je kazneno gonjenje ustupljeno srpskom pravosuđu.

Pri tom je istakao da njemu i Kovačeviću nije predočen niti jedan dokument koji su američke vlasti nedavno proslijedile srpskom tužiteljstvu, a vezano uz kazneni postupak koji se protiv Kovačevića vodi u SAD. Naime, prema nekim informacijama američko pravosuđe srpskom je pravosuđu predalo sudske postupke protiv Kovačevića, međutim vjerojatno optuženik u to ne vjeruje te traži službene spise koji to dokazuju.

Srpsko republičko javno tužiteljstvo Kovačevića tereti za tri kaznena djela, poticanje na krivotvorenje i sudjelovanje u krivotvorenju službene isprave te fizički napad s teškim tjelesnim ozljedama. Riječ je o napadu na Steinhauera u noći s 4. na 5. svibnja, nakon čega je Kovačević više od mjesec dana proveo u američkom zatvoru gdje su mu, prema njegovim riječima, pojedini zatvorenici prijetili smrću.

Osim Kovačevića, policija je večeras saslušala i bivšeg srpskog konzula u Sjedinjenim Državama, Slobodana Nenadovića, koji je Kovačeviću pomogao u dobivanju zamjenskih dokumenata pomoću kojih je ovaj kasnije otputovao iz SAD-a.

Glasnogovornik Tužiteljstva Tomo Zorić, rekao je da se bivšeg konzula Nenadoviću tereti za zloupotrebu službenog položaja zbog falsificiranja službene isprave.

Istražnom sucu Drugog općinskog suda u Beogradu tužiteljstvo je dostavilo kompletnu dokumentaciju, a sud će odlučiti o zahtjevu tužiteljstva da se okrivljenima odredi pritvor, kao i o zahtjevu za sprovođenjem istrage.

Kovačević nije uhićen, sam se javio policiji

Kovačevićevi roditelji demantirali su ranija medijska izvješća da je njihov sin uhićen i priveden u policijsku postaju u Beogradu. Kako je rekao Kovačevićev otac Petar Kovačević, njegov sin nije priveden niti uhićen, već se dobrovoljno odazvao na poziv policije. Prema javljanju B92, Kovačević je priveden prema nalogu tužiteljstva, a američko je pravosuđe predmet ustupilo srpskom pravosuđu.

Podsjetimo, 21-godišnji Kovačević je 4. svibnja ove godine, u Binghamtonu, u jednom baru u blizini sveučilišta, pretukao svog 22-godišnjeg američkog kolegu Bryana Steinhauera. Nakon uhićenja, Kovačeviću je određena jamčevina od 100.000 dolara. Nakon što je njegova obitelj poslala novac, Kovačević je 9. lipnja pušten na slobodu. U plaćanju jamčevine im je pomogao i tadašnji srpski vicekonzul u New Yorku, Igor Milošević.

Kovačević je potom, uz Miloševićevu pomoć pobjegao iz SAD-a u Srbiju, kako bi izbjegao suđenje, jer mu prijeti zatvorska kazna u trajanju do 25 godina. Naime, budući da mu je policija prilikom uhićenja zaplijenila putovnicu, Milošević se kao konzul pobrinuo da Kovačeviću dobije privremene putne isprave, pomoću kojih je pobjegao iz zemlje. Kovačevići suoptuženici za premlaćivanje, Sanel Softić, koji ima dvojno - američko i bosanskohercegovačko državljanstvo, te Edin Džubur, državljanin BiH, i dalje se nalaze u pritvoru u SAD-u.

SAD već mjesecima traže od Srbije da im izruči Kovačevića, međutim svi zahtjevi pa čak ni ponuda s nagodbom - odnosno, blažom kaznom, nisu urodili plodom. Za Kovačevićem je raspisana "crvena" Interpolova tjeralica te ga se bjeguncem smatra u oko 180 zemalja svijeta.

I.M./R.I.
Foto: Press Online

Pročitajte više