Srpski tajkun ima 23 posto dionica. Može li se Kraš obraniti od preuzimanja?

Foto: Pixsell/Matija Habljak/123rf

JUČER je ponovno živnulo trgovanje dionicama Kraša, nakon nekoliko dana nešto mirnije trgovine, stagnacije cijene i manjih prometa. Promet dionicom Kraša na Zagrebačkoj burzi iznosio je preko pet milijuna kuna, uz rast cijene od gotovo 9 posto, na blizu tisuću kuna.

Šaranović ima  23 posto dionica

Srpski biznismen Nebojša Šaranović, odnosno njegova kompanija Kappa Star Limited, već više od mjesec dana putem zagrebačke burze kupuje dionice Kraša. Prema posljednjem stanju na stranicama Središnjeg klirinško-depozitarnog društva, približio se udjelu od 23 posto. Još uvijek nije u obvezi objave ponude za preuzimanje, a na upit HANFA-e ranije su odgovorili da ne planiraju objaviti ni dobrovoljnu ponudu za preuzimanje.

Mesna industrija Braća Pivac je 9. rujna putem Zagrebačke burze objavila da namjerava objaviti ponudu za preuzimanje u zajedničkom djelovanju s Kraš Esopom, tvrtkom koja drži radničke dionice Kraša, no od zajedničke ponude s radnicima neće biti ništa. Naime, Kraš Esop je na svojoj skupštini odlučio da neće ići u ponudu za preuzimanje jer ne može osigurati financijsku konstrukciju.

Kakvi su Šaranovićevi planovi s Krašem za sada nije poznato, s obzirom na to da gotovo uopće ne komunicira s medijima. No u Jutarnjem listu se ovih dana pojavio scenarij prema kojem bi Kraš mogao ići u dokapitalizaciju iz koje je moguće isključiti Šaranovića. 

Prema Statutu Kraša, kako piše Jutarnji, Uprava i nadzorni odbor u roku od pet godina mogu samostalno, bez sazivanja Skupštine, donijeti odluku o dokapitalizaciji u iznosu do 250 milijuna kuna, i iz nje isključiti pravo prvenstva nekog od postojećih dioničara. Tako bi Kraš mogao otežati ili onemogućiti Šaranoviću preuzimanje kompanije. 

Dobili su i komentar od Šaranovića, koji je rekao da je nejasno zašto su Upravi dane tolike ovlasti te da očekuje da će njegova kompanija imati jednaki tretman kao i ostali, uz upozorenje da nejednaki tretman dioničara za sobom povlači materijalnu i kaznenu odgovornost.


Hoće li se u igru uključiti i mirovinci?

No i da se Kraš odluči za dokapitalizaciju u kojoj bi isključio Šaranovića, tu bi jedini dobitnik mogla biti Mesna industrija Braća Pivac, s obzirom na to da ona može osigurati novac za dokapitalizaciju. Za Kraš Esop je to malo teže, pogotovo jer su se već ranije izjasnili da nemaju novca za sudjelovanje u objavi ponude za preuzimanje. Osim ako se u priču ne uključi dežurna kasica prasica hrvatskih tranzicijskih biznismena - mirovinski fondovi, koji raspolažu sa 100 milijardi kuna prisilne štednje hrvatskih građana, i ovo im ne bi bio prvi put da sudjeluju u raznim kombinacijama. Pomagali su i Todoriću kada je trebao dokapitalizaciju Leda. 

Kretanje cijene dionice Kraša u posljednjih godinu dana

 

Pročitajte više