Srpski turisti najradije ljetuju u Grčkoj, Hrvatska im na zadnjem mjestu



VEĆINA će građana Srbije i ovoga ljeta putovati u Grčku, koja je na tom tržištu i dalje najprihvatljivija destinacija, a Hrvatska je tek na začelju potražnje za ljetnim aranžmanima kod naših susjeda, prenosi danas Deutsche Welle.

U anketi provedenoj na internet stranici srpske Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), većina anketiranih građana Srbije izjavila je da će ljeto provesti u Grčkoj, na drugom je mjestu po interesu Egipat, tek oko tri posto ispitanika sprema se na posjet Crnoj Gori, a od 7.700 ispitanika tek njih 75 je izjavilo kako će na ljeto u Hrvatsku.

Sve manje Srba želi ljetovati u vlastitoj zemlji

Iako se sam upitnik ne smatra pretjerano pouzdanim, tvrde touroperatori u Srbiji, koji prema iskustvima ranijih godina zaključuju da će puno veći broj njihovih sugrađana odmor provesti u Crnoj Gori, koja im je financijski prihvatljivija, on ipak pokazuje jednu zanimljivu činjenicu, a to je da broj Srba koji ljeto žele provesti u svojoj zemlji iz godine u godinu opada. U prva dva mjeseca ove godine u Srbiji je boravilo 23 posto manje turista nego 2009. godine, a domaćih turista, koji čine 67 posto posjetitelja, bilo je manje za 28 posto.

Direktorica Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac tvrdi kako su Srbi odlučili izaći izvan granica svoje zemlje nakon što su ukinute vize za zemlje EU, a u Srbiju su došle i jeftine zračne kompanije koje pružaju mogućnost putovanja na udaljene destinacije po daleko prihvatljivijim cijenama. No Plamenac je i dalje optimistična i tvrdi da Srbija ima turističkih potencijala i zanimljivih sadržaja koje može ponuditi gostima.

S njom se ne slaže ekonomist Goran Petrović, koji kaže da Srbija u turističkom smislu nema bog zna što ponuditi, osim etno-sela i toplica, koji su zanimljivi tek uskom krugu gostiju, te da je turistima, koji za svoj novac imaju pravo izbora, "tumaranje po Srbiji besmisleno".

Pročitajte više