Srpski tužitelj daje ostavku ako Mladić uskoro ne bude uhićen

VLADIMIR Vukčević, čelni čovjek Tužiteljstva Srbije za ratne zločine, u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu najavio je da će dati ostavku ako Ratko Mladić uskoro ne bude uhićen.

"Odgovoran sam čovjek i ako Mladić i ostali ne budu u dogledno vrijem u Haagu, svakako ću se povući sa mjesta koordinatora Akcijskog tima. Naša je poruka jasna: Mladić mora biti u Haagu zbog nas samih - nanio je veliku moralnu štetu srpskom narodu, a ne zbog pritisaka", rekao je Vukčević.

Spominje i pritisak kojem su ljudi iz Tužiteljstva i njihove obitelji izloženi od strane radikalnih političara u srpskom parlamentu. "To je veoma opasno, izloženi smo atmosferi linča. I sada sam, zajedno sa svojim timom, na udaru političara, prije svega onih iz vremena Miloševića, koji su i najodgovorniji za sve ono što se dešavalo nesretnih devedesetih godina", kaže Vukčević.

Vladimir Vukčević je  spomenuo da je suradnja s hrvatskim Državnim odvjetništvom na višoj razini nakon što su potpisali sporazum o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina, jer to podrazumijeva neposrednu suradnju tužiteljstava, razmjenu dokaza i podataka u istraživanju, dokazivanju i kažnjavanju svih počinitelja ratnih zločina.

D.M.

Pročitajte više