Srpskim studentima ispunjena većina zahtjeva

SRPSKA vlada ispunila je pet od šest zahtjeva pobunjenih beogradskih studenata. Dio studenata zadovoljan je postignutim, dok je ostatak najavio radikalizaciju prosvjeda od idućeg tjedna.

Srpski ministar prosvjete Žarko Obradović pozvao je studente da se vrate učenju te potvrdio za B92 da će u ponedjeljak svi fakulteti dobiti dopis o odluci Vlade da studentima olakša upis iduće godine studija. Tijekom sljedećeg tjedna Ministarstvo prosvjete će odobriti nove kvote za diplomski studij, a problem grijanja fakulteta riješiti s Gradom Beogradom. Odbačen je jedino zahtjev o upisivanju u višu godinu s manje od 48 ECTS bodova.

Ne može ispod 48 bodova!

"Prošle godine smo promijenili zakon uz suglasnost i rektora i studenata. Tada je bilo rečeno da je 48 bodova prava mjera. Podatak iz rektorata, da više od polovice prati taj trend, govori da smo na pravom putu da implementiramo 'Bolonju' u naš obrazovni sustav. Ako bismo pristali prekršiti zakon, da upisujemo studente koji nisu položili dovoljan broj predmeta, to bi bio veliki korak unazad", rekao je ministar Obradović.

Idući tjedan radikalizacija prosvjeda?


Većina studenata zadovoljna je postignutim. Međutim, jedan dio smatra da su svih šest zahtjeva jednako važni te  izražavaju sumnju da će zahtjevi koje je Vlada uvažila biti ispunjeni u skorije vrijeme. Zbog toga su najavili radikalnije blokade grada te pozvali sindikate koji su ih podržali da im se priključe.

Pročitajte više