Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo istražni zahtjev protiv Ašnera

NA OSNOVU inicijative Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema, srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo je istražni zahtjev protiv nekadašnjeg predstavnika ustaškog gradskog redarstva u Požegi Milivoja Ašnera.

Tužiteljstvo Ašnera tereti za progone i sudjelovanje u ubojstvima Srba u Požegi, a od Županijskog suda u Požegi je su pribavljeni dokumenti koje je taj sud već prikupio tijekom provođenja vlastite istrage oko Ašnera. Također, tužiteljstvo je istražnom sucu Vijeća za ratne zločine predložilo da se Milivoju Ašneru odredi pritvora te da se Ministarstvu pravosuđa Srbije predloži da od Austrije zatraži njegovo izručenje.

Milivoj Ašner živi u Austriji odnosno u Klagenfurtu gdje je ovo ljeto viđen u šetnji gradskim ulicama sa suprugom. Nakon toga se aktualizirala priča oko njegove uloge u gradskom redarstvu u Požegi tijekom II. svjetskog rata. On je sve optužbe protiv sebe odbacio, a austrijski zdravstveni vještaci potvrdili su ranije nalaze prema kojima 95-godišnji Ašner nije u stanju pratiti sudski postupak.

Ašnera se tereti da je sa ciljem potpunog uništenja Srba i Židova samostalno i zajedno s predstavnicima ostalih struktura vlasti tadašnje Nezavisne države Hrvatske, počinio ubojstva i mučenja, protjerivanja i progone na nacionalnoj i vjerskoj osnovi te je Srbe i Židove zatvarao u koncentracijske logore.

R.I.
Foto: MUP (Arhiva)

Pročitajte više