SSSH primljen u europsku konfederaciju sindikata

Odlukom Izvršnoga odbora Europske konfederacije sindikata (EKS) Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) prva je hrvatska sindikalna središnjica koja je primljena u punopravno članstvo EKSa, priopćio je danas SSSH.

EKS udružuje 80 nacionalnih sindikalnih središnjica iz 37 zemalja i 11 europskih industrijskih federacija s ukupnim članstvom od 60 milijuna radnika.

EKS je priznat od Europske unije, Vijeća Europe i EFTA-e kao jedina reprezentativna europska sindikalna organizacija koja utječe na zakonodavstvo i politiku EU-a suradnjom s Europskom komisijom, Parlamentom i Vijećem.

Također sudjeluje u konzultacijama europskih vlasti i socijalnih partnera u području zapošljavanja, socijalne i makroekonomske politike te u radu europskog gospodarsko-socijalnog vijeća ECOSOC.

SSSH će se višestruko zalagati za ulogu sindikata u europskim integracijama Hrvatske i njegovo učlanjenje u EKS omogućit će da se glas hrvatskih radnika čuje u EU, istaknula je predsjednica SSSH Vesna Dejanović u povodu primanja u EKS.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više