SSSH protiv predloženih izmjena zakona o radu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) priopćio je danas da ne pristaje na predložene izmjene Zakona o radu, kojima bi se, prema diktatu MMFa, smanjila radnička prava.

Sve dok se radnicima ne osigura pravna i socijalna sigurnost, tj. brže postupanje u radnim sporovima, osnivanje Fonda zajamčenih plaća te adekvatna naknada za slučaj nezaposlenosti, SSSH ne pristaje na smanjenje otpremnina, skraćivanje otkaznog roka i uvođenja rada na određeno vrijeme bez ograničenja.

Udovoljavanje zahtjevima MMF-a značilo bi promjenu radnog zakonodavstva u korist jačega na tržištu rada i u korist kapitala, zanemarujući interese rada i prava radnika, ocjenjuje najveća hrvatska sindikalna središnjica.

Na tržištu rada opterećenom stopom nezaposlenosti od 17 posto ne može se prihvatiti dodatno smanjivanje radničkih prava, tim više što su postojeća prava radnika i sindikata, poput prava na rad i plaću za obavljeni rad, već temeljito narušena.

Uvođenjem rada na određeno vrijeme bez ograničenja zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme do kraja bi izumrlo, budući da već danas u Hrvatskoj 82 posto novozaposlenih radnika radi na određeno vrijeme.

U uvjetima globalizacije ekonomije prvi su na udaru standardi zaštite radnih i socijalnih prava, a zanemaruju se stvarne kočnice gospodarskog razvoja - administrativne prepreke poduzetničkim aktivnostima, neefikasno sudstvo i državna uprava, pravna nesigurnost ulagača i dr.

SSSH će stoga u dogovoru s drugim sindikalnim središnjicama utvrditi daljnju strategiju sindikalnog djelovanja, kako je to učinio i prilikom najava izmjena Zakona o radu u travnju ove godine, ističe se u priopćenju.

SSSH je tada zajedno s većinom središnjica organizirao prosvjedno obilježavanje 1. svibnja na kojem su sindikalci zaprijetili organiziranjem općeg štrajka, nakon čega je Vlada privremeno odustala od izmjena Zakona o radu.

Pročitajte više