SSSH: životni troškovi u prosincu porasli 2,68 posto

SINDIKALNA košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su osnovni životni troškovi četveročlane obitelji u prosincu porasli 2,68 posto, a prosječnom plaćom moglo se pokriti samo 72 posto troškova.

Minimalni životni troškovi hrvatske radničke obitelji u prosincu su iznosili 5.472 kune, dok je plaća za listopad iznosila 3.952 kune.

Na rast troškova najviše je utjecalo poskupljenje voća i povrća te grijanja, izvijestila je v. d. regionalne povjerenice SSSH-a Đurđica Kahlina na današnjoj konferenciji za novinare.

Ako četveročlana obitelj živi u podstanarstvu troškovi se penju na čak 6.956 kuna, a prosječna plaća pokriva tek 56,81 posto troškova.

Doda li se tome automobil, minimalni mjesečni izdaci povećavaju se za još 802 kune.

Životni troškovi u regiji koja obuhvaća Zagreb i Zagrebačku županiju iznose 5.569 kuna i porasli su 4,02 posto u odnosu na studeni. Za podstanarsku obitelj taj iznos raste na čak 7.363 kune, što je 5,16 posto više nego u studenom.

Pokrivenost troškova plaćom u toj je regiji vrlo različita zbog velike razlike u prosječnoj plaći između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Tako prosječna plaća za rujan u Zagrebu pokriva 81 posto životnih troškova, a u Zagrebačkoj županiji svega 63,7 posto, istaknula je Kahlina.

Pročitajte više