Stabilizirale se cijene nafte

Foto: EPA

CIJENE nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 50 dolara, zakočene neočekivanim rastom zaliha u SAD-u i prijetnjom američkog predsjednika da neće potpisati dugoočekivani paket pomoći u koronakrizi.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50.10 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 47.01 dolara.

Američki institut za naftu (API) izvijestio je u utorak da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu porasle za 2.7 milijuna barela. Analitičari su očekivali da će izvješće pokazati pad zaliha za 3.2 milijuna barela.

"API je u SAD-u pokrenuo sirenu za uzbunu", zaključio je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

Cijene je pritisnula i prijetnja Donalda Trumpa da neće potpisati zakon o 892 milijarde dolara pomoći u koronakrizi jer želi da Kongres poveća iznos pomoći građanima.

Potporu cijenama pružio je pak slabiji dolar, koji povećava kupovnu moć imatelja drugih valuta a time i potražnju za naftom.

Prekidi u opskrbi iz Nigerije također su poduprli cijene. ExxonMobil objavio je u prošlom tjednu stanje više sile na nigerijskom terminalu za izvoz sirove nafte Qua Iboe, nakon požara u postrojenju u kojem su ozlijeđena dva radnika.

Očekivalo se da će se kroz taj terminal u prosincu u inozemstvo slati 180.000 barela dnevno, a u siječnju 150.000 barela dnevno.

Izvoz bi se trebao nastaviti početkom siječnja, izjavio je za Reuters neimenovani izvor.

Na naftnim tržištima i dalje strahuju za oporavak potražnje s obzirom na širenje novog, vrlo zaraznog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, što je potaknulo brojne zemlje da prekinu prometne veze s Otokom.

SAD i dalje bilježi rast broja novih slučajeva zaraze covidom-19, više od milijun u samo šest dana. Amerikanci su ponovno upozoreni da izbjegavaju božićna putovanja, što će dodatno smanjiti potražnju za gorivima.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ni danas zbog blagdana nije na svojoj internetskoj stranici objavila cijenu barela sirove nafte iz košarice svojih članica u prethodnom danu. Zadnji su podaci od prošlog četvrtka, kada je iznosila 50.78 dolara.

Pročitajte više