Štagljar: Napravili smo brži, točniji i jeftiniji test za koronavirus

Foto: Sam Masala

HRVATSKI znanstvenik koji živi i radi u Kanadi Igor Štagljar sudjelovao je u izradi novog antigenskog testa za koronavirus, a znanstveni rad o tome objavljen je danas u uglednom časopisu Nature.

Rad pod nazivom "A homogeneous split-liciferase assay for rapid and sensitive detection of anti-SARS CoV-2 antibodies" fokusiran je na razvijanje novog serološkog testa koji je, kako se navodi, jeftiniji, brži i lakši za provođenje od postojećih testova za koronavirus.

"Ovo je jedan od najboljih projekata na kojima smo radili jer je uključivao kompleksnu suradnju s biokemičarima, liječnicima, epidemiolozima, virolozima, imunolozima i svjetskim globalnim zdravstvenim stručnjacima u Kanadi i SAD-u", napisao je Facebooku Štagljar.

Ustvrdio je kako je ovaj test na antitijela "od presudne važnosti u sljedećoj fazi pandemije u kojoj se trenutačno nalazimo jer će vlade brojnih zemalja diljem svijeta započeti s masovnim cijepljenjem nedavno odobrenih cjepiva protiv covida-19" pa objasnio u čemu je, po njemu, ta važnost.

"Zašto je novi serološki SATiN test važan za istraživanje covida-19? Prvo, SATiN test je jeftin i stoji oko dva dolara, što je otprilike desetina troška standardnog ELISA testa. Uz to, naš SATiN test je učinkovit, ako ne i bolji od bilo kojeg drugog trenutačno dostupnog serološkog testa jer detektira niske razine IgG antitijela", napisao je.

Pročitajte više