Štampar: Zrak u Zagrebu zagađen je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta

Ilustracija: Marin Tironi/PIXSELL

POVEĆANA koncentracija lebdećih čestica u zraku u posljednja tri dana u Zagrebu rezultat je nepovoljnih vremenskih uvjeta te se radi o trenutnom onečišćenju koje ne bi trebalo imati utjecaj na zdravlje građana, izvijestio je Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

"Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta (magle), koji uzrokuju stvaranje tzv. 'kape' nad gradom i time nemogućnost prozračivanja, a i početka sezone grijanja, svjedočimo trenutno lošoj kvaliteti zraka u gradu s obzirom na lebdeće čestice PM10 i PM2,5", pojašnjava Marko Marić, voditelj Laboratorija za zrak, buku i ostale mikroklimatske uvjete NZJZ-a.

Napominje kako se kvaliteta zraka ocjenjuje na godišnjoj razini, a ne na temelju trenutnog onečišćenja pa je npr. za lebdeće čestice PM10 dozvoljeno 35 dana u godini prekoračenje granične vrijednosti.

S boljim vremenskim uvjetima poboljšat će se i kvaliteta zraka

Stručnjaci Zavoda napominju kako će se poboljšanjem vremenskih uvjeta poboljšati i kvaliteta zraka, ali napominju da i dalje možemo očekivati povremena povećanja koncentracije lebdećih čestica u zraku s obzirom na to da smo u sezoni grijanja, kada značajnu ulogu u onečišćenju zraka lebdećim česticama imaju kućna ložišta i promet, što je uobičajeno za hladnijeg vremena.

Iz NZJZ-a navode kako sveobuhvatan i trenutan uvid u rezultate praćenja kvalitete zraka te ostale okolišne čimbenike građani mogu pratiti na internetskoj stranici Zavoda u okviru projekta Ekološke karte Grada Zagreba. Taj projekt objedinjuje postojeće podatke o stanju okoliša, odnosno stupnju onečišćenja tla, vode i zraka te ih nadograđuje dodatnim relevantnim podacima koji služe nadležnim gradskim uredima, kao jednostavan i funkcionalan alat u procesu planiranja, izgradnje i korištenja zemljišta na području Grada.

Pročitajte više