Stanari Vrbana podnijeli kaznenu prijavu protiv Grada

STANARI Palinovečke ulice broj 19 I,J,K i L na konferenciji za novinare su zatražili da se zaustavi gradnja na Vrbanima III dok se ne riješi problem zagađene vode koji stanare muči od useljenja.

Naime, u vodovodnim cijevima stanova na navedenom kućnom broju voda je, prema rezultatima Instituta Ruđer Bošković, zagađena otapalima koja se koriste pri građevinskom radovima. S obzirom da nadležne institucije, kao ni investitor ni izvođač gradnje nisu do danas poduzeli ništa da se otkloni problem zagađenja, stanari Palinovečke 19 I,J,K,L podigli su 26. lipnja kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

"Prijava je podignuta protiv svih osoba koje su sudjelovale u gradnji, od investitora, projektanata, izvođača radova do Grada. Grad, odnosno gradski Ured za graditeljstvo smatramo odgovornima što su izdali uporabnu dozvolu nakon što je dokazana prisutnost zagađivača u vodi", rekla je odvjetnica stanara Ljiljana Maravić-Pirš, dodavši kako je u tijeku istraga u vezi prijave.

"Riješenje je promjena cijevi u zgradi i svim stanovima"

Oštećeni stanari zahtijevaju da se odmah pristupi rješavanju problema, odnosno zamjeni polipropilenskih cijevi od vodovodnih okana do stanova. Drže kako će ta promjena riješiti problem zagađene vode jer je simulacija s novim cijevima u stanu Ivice Tolića pokazala da zagađenja vode više nema.

"Ako investitor neće promijeniti cijevi u našim stanovima, mi ćemo sami to učiniti i naplatu, putem pravnih tijela, zatražiti od onoga za koga se utvrdi da je krivac", rekla je predstavnica stanara Palinovečke 19 I,J,K,L, Gordana Dadić.

Na novinarsko pitanje zašto stanari smatraju da će promjena cijevi utjecati na čistoću vode, ako je voda zagađena mineralnim uljima, Dadić je rekla kako je dokazano da će promjena cijevi osigurati zdravstveno ispravnu vodu jer je voda onečistila cijevi, a ne obrnuto.

S njom se složio i Tihomir Majić iz Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba.
"Zamjena cijevi apsolutno sigurno rješava problem jer su kemikalije u unutarnjoj stijenci cijevi. Iz cijevi dolazi problem, tamo se nalazi zagađivač vode", zaključio je Majić.

J.Da.

Pročitajte više