Stanišić i Simatović bit će na slobodi do početka suđenja

HAŠKI sud objavio je u srijedu da je odlučio privremeno pustiti na slobodu do početka suđenja Jovicu Stanišića i Frenkija Simatovića, optužene za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Protiv Stanišića (50), bivšeg načelnika srbijanske tajne policije (SDB), te Simatovića, načelnika obavještajne uprave SDB-a, također i osnivača i prvog zapovjednika "crvenih beretki", optužnica je podignuta 1. svibnja 2003.

Stanišića i Simatovića (54), koji su izručeni Haškom sudu u lipnju, odnosno svibnju prošle godine, tereti se za suučesništvo i pomaganje u "zajedničkom zločinačkom pothvatu" čiji je cilj bio nasilno i trajno preseljenje Hrvata i Bošnjaka s velikih područja Hrvatske i BiH radi stvaranja nove države pod dominacijom Srba.

Oni su optuženi za ubojstvo 255 civila iz Vukovarske bolnice, za pokolj u Škabrnji, te za ubojstva više stotina civila u selima Dubica, Cerovljani i Baćin kod Hrvatske Kostajnice, te u Saborskom, Poljanku, Lipovači i Vukovićima 1991.

Glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florence Hartmann kazala je u srijedu poslije podne novinarima da će tužiteljstvo zatražiti odgodu te odluke kako bi moglo na nju uložiti žalbu.

Pročitajte više